Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen saknar plan för att klara ett pandemiutbrott

Publicerad: 21 Februari 2007, 09:40

Socialstyrelsen uppmanar alla arbetsgivare att upprätta en så kallad pandemiplan. Men myndigheten har ingen sådan plan för sin egen verksamhet.


I Socialstyrelsens rapport Beredskapsplanering för en pandemisk influensa uppmanar myndigheten alla arbetsgivare att ha en beredskap i händelse av en omfattande smittspridning av ett nytt influensavirus, en pandemi.

I pandemiplanen konstaterar myndigheten bland annat att: "Alla arbetsgivare, och särskilt arbetsgivare inom viktiga samhällsfunktioner, bör ha en beredskap för hur verksamheten skall bedrivas vid den typ av påfrestning som en pandemi kan utgöra".

Men myndigheten själv har inte någon sådan planering.

– Ja … nej, vi har ingen särskild pandemiplan, det stämmer. Däremot har vi mer allmänna planer där det bland annat ingår en tydlig delegationsordning för beslutsfattandet vid eventuella sjukdomsfall, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Men ni uppmanar ju "alla arbetsgivare" att utarbeta en pandemiplan, borde inte Socialstyrelsen också göra det då?

– Det vi framför allt avser är arbetsgivare som ansvarar för mycket viktiga samhällsfunktioner som kärnkraftverk och elförsörjning. Vi är ju mer en administrativ myndighet.

Men det kan väl vara bra om det finns folk på Socialstyrelsen under en pågående pandemi, eller?

– Självfallet, men vi är så många så det kommer inte att bli några problem. Jag kan tänka mig att det i värsta fall ungefär blir som under sommaren när väldigt många är semesterlediga. Det viktiga är att vi har en tydlig delegationsordning för beslutsfattandet och det har vi. Och om alla skulle bli sjuka så spelar det ju ingen roll, då hjälper ändå inga planer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev