söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ser över aborter

Publicerad: 18 maj 2011, 12:53

Efter att Dagens Medicin berättat om vårdpersonal som känner obehag inför aborter, ska Socialstyrelsen nu granska vilka medicinska abortmetoder det finns som gör att fostren inte rör på sig efter att de aborterats.


Vid sena aborter händer det att fostren fortfarande andas och rör på sig – trots att de aborterats.

– Det kan pågå i upp till en timme. Alla tycker att det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här, berättar en sjuksköterska som vill vara anonym i senaste numret av Dagens Medicin.

I ren desperation hade hon vänt sig till Socialstyrelsen för att få råd – och nu reagerar myndigheten. Avdelningschefen Anders Printz berättar att Socialstyrelsen nu ska se över vilka metoder det finns som gör att fostren inte rör på sig efter att de har aborterats.

– Vi vill se om det finns sätt att hantera detta på som gör att det blir så bra och säkert som möjligt samtidigt som personalen slipper uppleva obehag för att aborterade foster visar tecken på rörelse.

På vissa kliniker förekommer det att man går in och ger fostret injektioner som medför att de inte visar några livstecken när de aborterats.

Vilken metod som ska användas i Sverige är inte bestämt ännu, men Anders Printz säger till Dagens Medicin att myndigheten ska se över vilka metoder som finns. I samråd med Socialstyrelsens rådgivande organ för etiska frågor ska myndigheten också titta på vilka rutiner som bör finnas för att personalen ska känna en sån liten oro som möjligt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev