Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ser över råd om vård i livets slutskede

Publicerad: 10 mars 2009, 07:43

Socialstyrelsen ser över råd om vård i livets slutskede

Dråpanklagelserna mot en läkare gör att Socialstyrelsen snabbar på sin översyn av de allmänna råden om vård i livets slutskede. Det meddelar generaldirektören Lars-Erik Holm.


Dråpanklagelserna mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har utlöst en intensiv debatt om vad som gäller vid vård av patienter som är på väg att dö. Bland annat har Statens medicinsk-etiska råd, Smer, och Läkarförbundets etik- och ansvarsråd efterlyst tydligare riktlinjer.

Sedan tidigare arbetar Socialstyrelsen med en översyn av sina allmänna råd om livsuppehållande vård i livets slutskede. Nu meddelar generaldirektören Lars-Erik Holm att det arbetet ska skyndas på.

Vi kommer i dialog med Svenska läkaresällskapet, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening med flera identifiera vad det är som behöver förtydligas i de allmänna råden , skriver han i ett skriftligt uttalande på myndighetens hemsida.

Som Dagens Medicin har berättat tidigare ska Socialstyrelsen även granska det misstänkta dråpet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Nu har den regionala tillsynsenheten i Stockholm öppnat ett tillsynsärende.

Relaterat material

Dråpanklagelser mot kollega skapar oro inom läkarkåren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev