Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen ska granska journaler i dödshjälpsärende

Publicerad: 11 december 2009, 13:09

Misstankarna mot läkaren i Växjö är oförändrade. – Vi vänder på alla stenar, säger kammaråklagare Johan Henningsson.


Det var den 1 december som Landstinget Kronoberg – med omedelbar verkan – stängde av en läkare vid Centrallasarettet i Växjö. Landstingsledningen hade tagit del av ett brev där läkare anklagades för aktiv dödshjälp på en äldre kvinna för tre år sedan. Landstingsledningen lämnade över brevet till polisen som inledde en utredning.

På grund av att läkaren arbetat en del åt polisen i Kronoberg utreds misstankarna av polisen i Kalmar.

– Utredarna håller på och hör diverse personer, bland annat personal på sjukhuset. Journalmaterialet kommer att lämnas till Socialstyrelsen för granskning. Vad det lider blir det förhör med den aktuella doktorn. Men just nu har det inte framkommit något som pekar vare sig i den ena eller andra riktningen. Det är viktigt att ärendet blir grundligt utrett. Om det som påstås är sant så är det ett allvarligt brott som är begånget, och om det inte är det är det ju en gräslig anklagelse att få emot sig och leva med som läkare, säger Johan Henningsson, kammaråklagare i Kalmar.

Den misstänkte läkaren anmäldes av en annan läkare, som är den avlidna kvinnans dotter och även tidigare kollega till läkaren. Den utpekade läkaren utreds även för olaga dataintrång, en utredning som enligt polisen i Kalmar inte kommit någon vart. Han ligger dessutom i konflikt med två tidigare chefer inom Landstinget Kronoberg var av en är misstänkt för att ha sexuellt trakasserat läkaren.

Enligt Styrbjörn Östberg, chefläkare på Centrallasarettet i Växjö, finns ett samband mellan de olika individerna på personnivå, även om landstingsledningen ser det aktuella brevet som en enskild händelse.

Relaterat material

Brev om misstänkt dödshjälp beslagtogs vid husrannsakan

Läkare i Kronoberg anmälde kollega för aktiv dödshjälp

Läkare avstängd efter misstankar om dödshjälp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev