Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ska ömsa skinn

Publicerad: 30 juni 2011, 11:31

Socialstyrelsens logotyp från 1981 har redan bytt färg två gånger. Nu ska den ändras igen.


Det är inte bara myndighetens logotyp som ska göras om, hela den grafiska profilen ska ändras. Beslutet togs den 23 juni och inom en vecka är det tänkt att upphandlingsunderlaget ska offentliggöras.

– Det är en stor satsning, vi ska se över hela vår visuella identitet och alla våra grafiska kontaktytor, säger Ulrika Lyth, kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att undersökningar har visat att myndigheten framstår som väldigt spretig i sin grafiska profil. Den enda riktigt gemensamma nämnaren för Socialstyrelsens alla rapporter, föreskrifter, allmänna råd och annat har varit logotypen. Samtidigt har myndigheten räddats av sin höga trovärdighet.

– Somliga har trott att de olika layouterna har varit avsiktliga, säger Ulrika Lyth.

Men så har alltså inte varit fallet utan de olika stilarna har varit en konsekvens av att nya lösningar lagts på gamla men nu ska den grafiska kommunikationen stramas upp som Ulrika Lyth uttrycker det.

Logotypen med sin höga igenkänningsgrad kommer att vara kvar i någon form men den ska moderniseras och de bra delarna ska förstärkas. Sammanblandningen av anagrammet Sos och organisationen SOS Alarm samt uttrycket soc som förkortning av socialtjänsten ska minska, förklarar kommunikationsdirektören.

Exakt hur det ska gå till blir upp till den designbyrå som vinner den kommande upphandlingen att tycka till om och om allt går som det ska kommer Socialstyrelsen helt ha ömsat skinn till nästa höst.

Myndighetens namn kommer dock att bestå, dels då det är en fråga som myndigheten inte själv äger, dels då det är väletablerat och Socialstyrelsen inte vill inte tappa de positiva delarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News