söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen svänger om åldersbedömningar

Publicerad: 22 november 2018, 07:00

Den analys som ligger till grund för Socialstyrelsens rapport om medicinska åldersbedömningar borde enligt myndigheten aldrig ha gjorts.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenRättsmedicinalverketÅldersbedömningar

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Man borde inte ha gått vidare med tanke på att det inte var så många vetenskapliga artiklar som man utgick ifrån. Sen skiljer sig dessa artiklar utifrån många avseenden. Bland annat när det gäller vilka personer som ingått i studien, bildteknik samt åldersskalor. Det är svårt att väga ihop dessa studier. Gör man det så ska man vara noga med att redovisa hur. Det har vi inte gjort, säger Jonas Bergström, enhetschef på Socialstyrelsen, till Svenska Dagbladet.

Socialstyrelsens rapport om medicinska åldersbedömningar har varit vägledande i metodvalet av undersökningarna men också behäftad med en rad felaktigheter som avslöjats av Svenska Dagbladet. Nu uppger myndigheten att rapporten är inaktuell och har gjort ett förtydligande där flera tidigare publicerade risksiffror inte finns med. Det står inte att risken för att ett barn ska misstas för en vuxen är tre procent för pojkar vid magnetkameraundersökning av knä. Och det står inte att risken för att en vuxen felaktigt ska klassas som barn med samma metod är 29 procent.

Enligt Svenska Dagbladet är det de siffror som under två års tid har använts av Rättsmedicinalverket och som ska ha spelat stor roll när ensamkommande har fått avslag på sin asylansökan.

Enligt Rättsmedicinalverket är det inte ovanligt att Socialstyrelsen drar tillbaka inaktuella rapporter. Och att Rättsmedicinalverket under två års tid hänvisat till de risksiffror som nu tagits bort ses inte heller som vidare problematiskt.

– Vi talar inte längre om specifika siffror. Vi har varit tydliga med att den sannolikhetsskalan vi använder inte är byggd på exakta siffror, säger Petra Råsten-Almqvist, medlem i Rättsmedicinalverkets metodgrupp för medicinska åldersbedömningar, till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen står Socialstyrelsen fortfarande bakom rapportens slutsats att magnetkameraundersökning är en – men att den metoden borde ha studerats vidare.

Relaterat material

Ny studie visar på större risk för fel vid åldersbedömningar

Socialstyrelsen medger fel om åldersbedömningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev