Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen tar avstånd från brev med kostråd till skolbarn

Publicerad: 3 April 2008, 11:57

Ett öppet brev med kostråd för barn har skickats till skolor och förskolor. Råden stöds av läkaren Annika Dahlqvist, men Socialstyrelsen faller nu in i kritiken mot brevets innehåll.


Dagens Medicin rapporterade i går att Livsmedelsverket ilsknat till rejält på brevet som skickats ut av organisationen Corpus-Livlinan till skolor och daghem. Bland annat uppmanas till att byta ut lättmjölk och margarin mot fet mjölk och smör på barnens menyer.

Brevets innehåll har fått stöd av den omstridda läkaren och förespråkaren av kolhydratfattig kost Annika Dahlqvist.

Även Socialstyrelsen tar nu avstånd från brevets innehåll.  Socialstyrelsen är starkt kritisk till det brev som Corpus-Livlinan och den aktuella läkaren skickat till landets alla förskolor, skolor och daghem och tar avstånd från de tolkningar av beslutet som den aktuella läkaren gett uttryck för i brevet , skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i en kommentar.

Bakgrunden till kommentaren är att Socialstyrelsen i januari, efter en anmälan från två dietister, bedömde att Annika Dahlqvists behandling av överviktiga diabetespatienter med kolhydratsnål kost, inte står i strid med vetenskap och beprövad metod.

Socialstyrelsen anser nu att detta ställningstagande inte får tas som intäkt för vilka kostråd som rekommenderas av myndigheten.

Socialstyrelsen tar inte heller ställning till kostrekommendationer gällande friska i befolkningen. Det är Livsmedelsverkets uppgift , skriver Lars-Erik Holm.

Relaterat material

Dahlqvist i nytt matkrig

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev