Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen tar tillbaka outsourcad verksamhet

Publicerad: 2 augusti 2017, 11:15

De uppgifter som Socialstyrelsen behandlar är känsliga personuppgifter, men kräver inte säkerhetsklassning av den personal som har åtkomst till uppgifterna.

Foto: Rikard Berglund

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket nobbar outsourcing medan Ivo har lagt ut allt på entreprenad. Det visar en unik sammanställning.


Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsenLäkemedelsverketE-hälsomyndighetenTLVFolkhälsomyndigheten

I spåren av it-skandalen på Transportstyrelsen har nyhetsbreven Läkemedelsmarknaden och Digital Hälsa kartlagt hur sex centrala myndigheter inom läkemedels- och sjukvårdsområdet hanterar känslig data.

Det visar sig att graden av outsourcing skiljer sig markant mellan olika myndigheter. Några har lagt ut allt – eller i princip allt – medan en myndighet inte ens har diskuterat möjligheten att outsourca sin it-verksamhet.

Inspektionen för vård och omsorg, som förvaltar och ansvarar för bland annat Omsorgsregistret, Vårdgivarregistret och Biobanksregistret, har lagt ut all sin drift, förvaltning och utveckling på extern part i Sverige.

– Ivo tog vid bildandet av myndigheten 2013 ett strategiskt beslut om outsorucing av it-drift, förvaltning och utveckling, säger it-chef Jonas Olsson.

Även E-hälsomyndigheten, med ansvar för nationella e-recepttjänster, har outsourcat sin interna it samt drift och administration av servrar som alla är placerade i Sverige. Mycket av detta gjordes av föregångaren Apotekens Service AB, och hade alltså redan skett när E-hälsomyndigheten bildades 2014.

Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för bland annat vaccinationsregistret, gör tvärtemot Ivo och E-hälsomyndigheten. Här sköter man det mesta själv.

– Frågan om outsourcing har inte varit uppe till diskussion, inte sedan myndigheten bildades 2014. Det har aldrig varit aktuellt. I den mån som vi har hjälp av konsulter skriver vi alltid sekretessavtal med dem, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

Finns det något beslut om framtida outsorucning?

– Nej, säger Anders Tegnell.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har upphandlat drift och utveckling. All hantering sker i Sverige och all data lagras i svenska datahallar, enligt TLV.

Läkemedelsverket har inte outsourcat någon känslig information. Däremot köper Läkemedelsverket ett par olika typer av tjänster externt, till exempel administrativa stöd för hantering av rekryteringar och lön i myndighetens lönesystem.

Socialstyrelsen har lagt ett enda register utanför den egna organisationen, och det är Donationsregistret. Socialstyrelsen beslutade redan i våras, utan koppling till den nu aktuella it-skandalen på Transportstyrelsen, att ta hem det tidigare outsourcade uppdraget att samla in och bearbeta känsliga personuppgifter av hälsodata- och socialtjänstregister.

Faktaruta

Du läser ett utdrag ur en artikel från nyhetstjänsterna Läkemedelsmarknaden och Digital Hälsa.
Prenumerera på Läkemedelsmarknaden här eller på Digital Hälsa här.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev