fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen var drivande i kränkningarna mot romer

Publicerad: 25 mars 2014, 08:54

Socialstyrelsen ställer sig själv i skamvrån och erkänner utan omsvep ”förkastliga övergrepp” mot romer under 1900-talet.


I dag presenterar regeringen sin vitbok om hur Sverige behandlade romer och kringresande under förra seklet.

Den visar bland annat att Socialstyrelsen och dåvarande Medicinalstyrelsen var centrala aktörer när de sociala och hälsopolitiska målen skulle förverkligas.

Till exempel ville Socialstyrelsen 1940 att steriliseringslagen skulle utvidgas för att förhindra att romer fick barn.

På grund av deras ”släktmentalitet” och avsaknad av ”anpassning till gängse moralbildning” ansågs de vara olämpliga som föräldrar. Barnen skulle dessutom enligt dåtidens synsätt bli en belastning för samhället.

– Socialstyrelsen och Medicinalstyrelsen har många gånger inte bara varit passiva verkställare, utan har även varit pådrivande för att diskriminera eller begränsa romer och kringresande från samhällets stöd, säger enhetschef Eva Wallin.

Bland övergreppen nämns – förutom de steriliseringar som genomfördes av ”arvshygieniska” motiv – de så kallade inventeringarna av romer och resande som gjorde att de hamnade i myndighetsregister enbart på grund av sin etniska bakgrund.

Eva Wallin kallar de övergrepp som skedde i myndigheternas namn ”förkastliga”. De utfördes med vad som ansågs vara ett gott syfte och samhällets bästa för ögonen.

– Vitboken är en viktig påminnelse om att gott uppsåt och samhällsnytta är begrepp som alltid är barn av sin tid, säger Eva Wallin, och tillägger att en myndighet alltid behöver vara vaksam så att inte verksamheten kränker individer eller grupper i samhället.

Socialstyrelsen har beställt ytterligare en rapport, som ska göras av utomstående experter, för att än mer gå till botten med det egna agerandet mot romer och resande under 1900-talet. Den ska publiceras i maj.

Här kan du läsa regeringens vitbok.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev