torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen: Vården gör en fantastisk insats

Publicerad: 12 januari 2016, 14:16

Efter att ha hört sig för med chefläkare och beredskapssamordnade konstaterar myndigheten att vården är en robust organisation.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Socialstyrelsen under hösten gjort bedömningen att vården klarar av flyktingsituationen. För att kunna validera den bilden har myndigheten under hösten/vintern även gått ut med en enkät till Sveriges chefläkare och utöver det även intervjuat landstingens beredskapssamordnare.

Någon formell sammanställning av svaren har inte gjorts men enligt Helena Norling, utredare avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen, bekräftas den bild som myndigheten haft under november och december.

– I stora drag klarar hälso- och sjukvården den här belastningen, man är van vid att göra omprioriteringar och det är en robust organisation, säger hon till Dagens Medicin.

Men, förklarar Helena Norling vidare, vården är ansträngd på mindre orter med stora anläggningsboenden vilket bland anat resulterar i att hälsoundersökningar fördröjs.

Andra verksamheter som fått ökad belastning mödravården, barnsjukvården och barn- och ungdomspsykiatrin. Hur väl vården fungerar beror, enligt Helena Norling, också på hur den organiseraras, exempelvis om landstingen använder sig av husläkarsystemet eller om de satsar på mobila enheter.

– Men visst är det arbetsamt för många landsting, men det hänger på att personalen orkar och de gör, vad vi förstår, en fantastisk insats, säger Helena Norling.

Relaterat material

Socialstyrelsen: Vården klarar flyktingsituationen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev