Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen vill hitta sjukvårdens tidstjuvar

Publicerad: 4 februari 2009, 09:51

Socialstyrelsen vill hitta sjukvårdens tidstjuvar

Trots fler och fler läkare och sjuksköterskor upplever många att det finns allt mindre tid för patienterna. Nu vill Socialstyrelsen göra en produktivitetsanalys av vården.


Nya siffror från Socialstyrelsen visar att tillgången på läkare har ökat med 28 procent mellan 1995 och 2006. Motsvarande siffra för sjuksköterskor är 15 procent.

Men trots att allt fler jobbar i vården har många intrycket att tiden för patienterna minskar. Nu vill Social­styrelsen titta på orsakerna till det.

– Vi bör göra en produktivitetsanalys. När personalen hela tiden ökar men problemen med för lite tid för patienterna ändå kvarstår så måste vi titta på vad det beror på, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Hur arbetet, som han hoppas kan börja i år, ska gå till är inte klart.

– Det är en stor fråga, så vi behöver fundera över hur vi ska göra och involvera SKL och andra.

Lars-Erik Holm vill bland annat se över om det är ökad byråkratisering som gör att läkare och sjuksköterskor inte hinner med patienterna.

– Finns det någonting i logistiken, i kravställandet från Social­styrelsen eller andra aktörer som gör att det ser ut så här? undrar han.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm välkomnar en översyn.

– Det vore väldigt bra om man kunde titta över detta, för det är en svår situation för läkarna i dag.

Vad som är tidstjuvar i vården skiljer sig mycket åt mellan olika arbetsplatser, konstaterar hon.

– En tidstjuv som vi ser är de nya IT-systemen, men vi hoppas ju att de på sikt ska underlätta arbetet.

Efterlyser fler läkarsekreterare
Mer administrativt stöd, bland annat i form av fler läkarsekreterare, är något som Eva Nilsson Bågenholm efterlyser. En översyn av Socialstyrelsens rutiner välkomnar hon också.

– De måste titta över sina egna förordningar, vad de kräver av sjukvården i dag. Och vid tillsynen ute i verksamheten måste man se över om man har adekvata rapporteringssystem eller om man kan underlätta för vårdpersonalen.

Att Lars-Erik Holm är självkritisk och beredd att se över den egna myndighetens roll i läkarnas arbetsbelastning är därför positivt, anser Eva Nilsson Bågenholm.

– Men samtidigt är det ganska många år sedan hans företrädare Kjell Asplund var självkritisk och pratade om att ta bort det administrativa krånglet för personalen. Det har vi inte sett någon effekt alls av. Den här gången vill vi se resultat, säger hon.

SKL har en annan syn
Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, är öppen för att titta närmare på vårdens produktivitet tillsammans med Socialstyrelsen.

Men han delar inte fullt ut bilden av att vårdpersonalen får allt mindre tid med patienterna.

– Det beror på vad man menar med tid för patienterna. Jag var med och gjorde en undersökning om det här i Stockholms läns landsting och då visade det sig att den patientrelaterade tiden var mellan 70 och 80 procent.

Men då ingår det en hel del ”patient­relaterad administration”, konstaterar han.

– Vi vill ju till exempel att man ska registrera i register. Vi i systemet hittar själva på mycket som gör att läkarna sitter mindre tid öga mot öga med en patient och det går inte alltid att säga att det är onödig administration.

Däremot instämmer han helt med Eva Nilsson Bågenholm när det gäller behovet av fler läkarsekreterare.

– Vården är för dålig på att överföra arbetsuppgifter till andra yrkeskategorier. Man skulle kanske till och med kunna ha något färre läkare än i dag om man utökade andra yrkesgruppers uppgifter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev