Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen vill se tillsyn av psykofarmaka på boenden för barn

Publicerad: 3 november 2014, 10:27

Bland placerade barn är användningen av antipsykotiska läkemedel upp till 30 gånger högre än bland andra jämnåriga barn, enligt en rapport från Socialstyrelsen.


Psykofarmaka används i mycket hög grad bland av socialtjänsten placerade barn, uppger Socialstyrelsen i en ny rapport. Kombinationen av adhd-läkemedel och psykofarmaka uppges också vara vanligare och doserna högre i gruppen. Omfattande psykiatriska problem kan endast delvis förklara skillnaderna, enligt utredaren Peter Salmi.

– En annan förklaring är att placerade barn och unga oftare har flera olika förskrivare. Ju fler förskrivare som är involverade, desto fler olika sorters psykofarmaka använder individen, säger han i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen anser att det är särskilt allvarligt att barn och unga på hem för vård eller boende, HVB, ofta förskrivs antipsykotiska läkemedel fast det saknas diagnos för schizofreni eller andra liknande tillstånd. Myndigheten föreslår att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gör en riktad tillsyn för att säkerställa att barn och unga vid HVB-hem får en kvalificerad vård vid behandling med psykofarmaka. Med hög personaltäthet och en god vårdmiljö anser Socialstyrelsen att det borde gå att minska den höga användningen av antipsykotiska läkemedel som ges till placerade barn.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev