Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen vill skydda känslig geninformation

Publicerad: 28 juli 2009, 09:01

Socialstyrelsen vill skydda känslig geninformation

Foto: Thomas Tegenfeldt.

Försäkringsbolag har i vissa fall rätt att ta del av patienters gentester. Socialstyrelsen vill nu stoppa företag från att begära ut den känsliga informationen.


Allt fler svenskar tar tester för att få reda på om de bär på anlag för sjukdomar som alzheimers eller cancer. Det som få tänker på eller ens känner till är att försäkringsbolag i vissa fall kan ta del av testsvaren. Sveriges Radios Ekoredaktion uppger att Socialstyrelsen nu vill se över lagen för att begränsa företagens möjligheter.

I dag kan försäkringsbolag begära ut provsvar från gentester som är tagna inom sjukvården när försäkringsbeloppet överstiger 1,3 miljoner kronor. Och vad gäller kommersiella bolag som utför gentester finns i dag inga lagliga hinder för att de lämnar ut information även vid lägre belopp.

Thomas Tegenfeldt, tillförordnad generaldirektör på Socialstyrelsen, är bland annat kritisk till att försäkringsbolag får spara information under obegränsad tid, till och med om personer som de avslagit en ansökan för. Han tar också upp att personer som inte kommer att utveckla någon sjukdom kan ses som sjuka för att de bär på vissa anlag.

– Risken är ju att kunder till försäkringsbolag drabbas i onödan därför att den genetiska informationen kanske inte har någon relevans. Hittills har inte det här varit något stort problem, men man skulle kunna tänka sig att om den här marknaden ökar, att det också blir ett större problem, säger Thomas Tegenfeldt till Ekot.

Relaterat material

Fler svenskar tar gentester

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev