Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen vill tina upp relationerna till läkarkåren

Publicerad: 15 juni 2010, 12:20

Med hjälp av en enkät till 2 500 läkare vill Socialstyrelsen lära sig att prata med läkare på läkarnas villkor.


Om inte berget kommer till ­Mohammed, så får Mohammed komma till berget.

Ungefär så verkar Socialstyrelsen resonera i sitt försök att bli mer ”träffsäker” i sin information till ­läkare. Det var anledningen till att Socialstyrelsen gick ut till 2 500 ­läkare i förra veckan med en enkät med sammanlagt 19 frågor.

– Läkarna är en jätteviktig målgrupp för oss. Många av de ­regler och riktlinjer vi ger ut riktar sig ju till dem. De är ju också ofta chefer, så hur de använder sig av vår kunskap har stor påverkan på hela hälso- och sjukvården, säger ­Anders Svärdh, projektledare och informatör på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har vid ett flertal tillfällen klagat över att läkarna är alldeles för dåliga på att ta till sig olika typer av föreskrifter, rikt­linjer, prioriteringar eller vad det nu kan handla om, som Social­styrelsen vill förmedla till läkarna. ­Läkarna, å andra sidan, har ­knorrat över att informationen är för omfattande, för krånglig, för allmängiltig eller för detaljerad.

Trots att ni har samexisterat i så många år verkar det finnas ett glapp mellan er och läkarna, eller?

– Precis, men vi kan inte nöja oss med det. Vi vill veta varför och vad vi kan göra för att bli bättre. Jag kan inte säga att vi inte är bra, men jag tror att vi kan bli bättre, mer ­effektiva och träffsäkra i vår kommunikation.

Men för att kunna göra det ­måste Social­styrelsen ta reda på hur läkarna upplever myndigheten i dag.

– Om läkarna, till exempel, säger att de inte har behov av våra riktlinjer, så måste vi ju börja på en annan nivå. Vi vill också veta var de får information ifrån, om det är från sociala medier, webben, våra seminarier eller något annat. Jag tror att vi som myndighet måste bli bättre på att använda rätt kanal vid rätt tillfälle.

Ett eventuellt svar kommer tidigast i september.

– Sedan hoppas vi kunna förändra vårt arbetssätt under hösten och vintern, naturligtvis lite beroende på vad svaret blir, säger ­Anders Svärdh.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev