torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsens etiska råd tar upp fråga om bröstförstoring

Publicerad: 17 juni 2010, 14:32

Vems lidande är störst? Den frågan vill verksamhetschefen på Karolinska universitetssjukhusets plastikkirurgi ha ett svar på. Därför har han tagit frågan till Socialstyrelsens etiska råd.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

Ärendet handlar om en manlig patient som är transvestit. Mannen har tidigare gjort en kosmetisk bröstförstoring med Macrolane. När effekten nu har avtagit vill han i stället göra en bröstförstoring med hjälp av bröstimplantat.

Verksamhetschefen på kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset, Johan Rinder, tog upp ärendet till diskussion i läkargruppen eftersom det är praxis.

– Det var uppenbart att det här är en knepig fråga. Det blev minst sagt agiterat, säger han.

Till saken hör att när patienten först inkom med frågan om att få operationen betald av det offentliga saknades en medicinsk diagnos.

Efter att Johan Rinder återremitterat patienten har det tillkommit en medicinsk diagnos där patienten jämställs med en transsexuell person.

Johan Rinder trodde då att ärendet var okomplicerat och att patienten skulle erbjudas bröstförstorande kirurgi.

Det tunga motargumentet från läkargruppen var att patienten ofrånkomligen skulle komma att tränga undan patienter med större behov av bröstförstoring och med ett större psykiskt lidande.

– När vi diskuterade det i gruppen framkastades det att vi skulle låta någon annan titta på fallet i stället för att vi bara blev ovänner. Därför har jag skickat in ärendet till Socialstyrelsens råd för etiska frågor.

– Jag blev förvånad att Socialstyrelsen valde att ta upp frågan, säger Johan Rinder som blivit kallad till rådet för etiska frågor den 5 oktober.

Johan Rinder tror att frågan tas upp på grund av det projekt som Socialstyrelsen driver och som handlar om jämlikhet i vården. I det projektet har frågan om transsexuella varit en del.

– Frågan är mycket större än den enskilde patienten och liknande frågor kommer att uppstå i framtiden. Det är intressant och viktigt för oss att veta hur lidande ska värderas, säger Johan Rinder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev