Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsens utredning av aborter upprör moderat

Publicerad: 15 juni 2007, 09:38

Socialstyrelsens initiativ att utreda de medicinska aborterna banar väg för att den borgerliga regeringen ändrar abortlagen, så att också barnmorskor får rätt att ansvara för medicinska aborter.


Den bedömningen gör både folkpartiet och centern. Socialstyrelsen har beslutat att undersöka om barnmorskor har sådan kompetens, eller genom vidare­utbild­ning kan skaffa sig sådan kompetens, att de på ett medicinskt säkert sätt självständigt ska kunna ansvara för medicinska aborter.

I så fall måste abortlagen från 1975 skrivas om. Den stadgar att endast läkare får ansvara för och utföra aborter.

Men när abortlagen skrevs fanns inte medicinska aborter. De började användas i Sverige 1992 . Sedan 2003 utförs fler medicinska än kirurgiska aborter. Och barnmorskorna har alltmer involverats i hanteringen av de medicinska aborterna, på delegation från läkaren.

– Läkaren måste vara med i någon fas av bedömningen. Men i praktiken är det barnmorskorna som utför det mesta av arbetet med de medicinska aborterna, säger Social­styrelsens general­direk­tör Kjell Asplund.

Socialstyrelsen har genom sitt initiativ klampat in på minerad politisk mark. Alla partier i riksdagen utom kd och m har förespråkat att Social­styrelsen ska utreda om barnmorskor kan få ansvaret för de medicinska aborterna, så att abortlagen kan skrivas om.

Frågan klyver därmed den borgerliga regeringen. Både fp och c – som vill ändra abortlagen – välkomnar Social­styrelsens initiativ.

Ser det som en formalitet
Ordföranden i socialutskottet, Kenneth Johansson (c), menar att Social­styrelsens utredning kommer att avdramatisera de politiska blockeringar som nu finns i regeringen mellan kd/m och fp/c.

– Framför allt får vi ett klar­läggande om vem som har kompetens att ansvara för de medicinska aborterna. Den här frågan är för viktig för att bygga på tro och tyckande. Jag är övertygad om att det finns så mycket som talar för en förändring att regeringen kommer att skriva om abortlagen.

Likadant resonerar fp:s sjukvårdspolitiske företrädare Johan Pehrson, som bara ser Social­styrelsens utredning som en formalitet på vägen mot en förändrad abortlag.

– Barnmorskorna har den kompetens och den förmåga som krävs för att ansvara för medicinska aborter.

Och han är övertygad om att socialminister Göran Hägglund (kd) inte säger nej, om Socialstyrelsen med sin expertis finner att barnmorskor har den kompetens som krävs.

Beklämd och förvånad
Moderaternas sjukvårdspolitiska företrädare i riksdagen Cecilia Wide­gren är dock mycket upprörd över Socialstyrelsens initiativ.

– Jag är beklämd och mycket förvånad över att en oberoende statlig myndighet som har att utföra riksdagens politik på eget initiativ går in i en så här laddad politisk fråga.

– Jag tycker att det är ett gränsfall för vad en statlig myndighet som ligger under departementet får göra. Det hade varit rimligt att invänta ett uppdrag från social­departementet. När jag träffar general­direktören kommer jag att framföra detta, säger Cecilia Widegren.

Generaldirektör Kjell Asplund på Socialstyrelsen avvisar anklagelserna.

– Vi tar ingen politisk hänsyn. Vi vill helt enkelt förbättra kunskaps­under­laget, eftersom det finns så många starka åsikter från olika håll om vilken yrkesgrupp som har kompetens att ansvara för medicinska aborter.

Kjell Asplund har informerat Göran Hägglund om initiativet, men inte förankrat beslutet. Social­ministern vill inte kommentera initiativet, men låter via sin pressekreterare Sara Malmgren hälsa att det ligger inom ramen för vad Social­styrelsen kan och får göra.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev