Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialutskottet: Ge apoteken returrätt

Publicerad: 24 februari 2017, 09:29

Foto: Ingemar Edfalk

Riksdagens socialutskott vill att apoteken och sjukvården samarbetar mer. Utskottet vill också att returrätt för läkemedel införs snarast och att det görs en översyn av 24-timmarsregeln.


I ett förslag till riksdagen uppmanar socialutskottet riksdagen att göra tre tillkännagivanden om apoteken.

Det första handlar om samarbete mellan vård och apotek. Utskottet föreslår bland annat att regeringen ska ge en myndighet i uppdrag att utveckla modeller som stimulerar ökat samarbete.

Utskottet vill också att regeringen ska se över 24-timmarsregeln. Skälet som anges är att regeln endast gäller apoteken, inte läkemedelsföretagen och läkemedelsdistributörerna. ”Det innebär att bolagens beställnings- och leveranstider kan påverka apotekens möjligheter att uppfylla 24-timmarsregeln.”

Det tredje förslaget handlar om att utskottet vill att regler för returrätt för läkemedel införs. I förslaget påpekas att de riktlinjer som läkemedelsföretagen har för returrätt följs i varierande grad. En returrätt skulle innebära att apoteken kan hålla fler läkemedel i lager och det skulle också innebära en miljövinst eftersom apoteken i dag måste kassera många läkemedel, framhåller utskottet.

I förslaget noterar utskottet att frågan om returrätt finns med i Apoteksmarknadsutredningen, men uppger att returrätten bör införas snarast.

Förslaget grundar sig i motioner från de fyra borgerliga partierna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget med hänvisning till att det tar upp frågor som finns med i den pågående Apoteksmarknadsutredningen.

Sveriges Apoteksförenings vd Johan Wallér välkomnar förslaget och lyfter särskilt fram att det innehåller en skrivning om att det är viktigt att ”öka tillgängligheten och kvaliteten när det gäller läkemedel och andra hälsotjänster” i avsnittet om samarbete mellan vård och apotek.

– Det är kul och spännande att apotekens samhällsuppdrag nu lyfts i riksdagen. På apoteken finns kompetens kring det som sjukvården upplever som ett problem, nämligen läkemedelsanvändningen. Om apoteken får i uppdrag att utföra tjänster som kan förbättra läkemedelsanvändningen och uppdrag kring andra hälsotjänster kommer det att öka apotekens bidrag till samhället, säger han.

Om ett par veckor ska utredaren Åsa Kullgren (S) presentera sina förslag i Nya Apoteksmarknadsutredningen.

Johan Wallér hoppas på att hennes förslag ligger i linje med det som socialutskottet nu förordar.

– Vi ser gärna att både regeringen och oppositionen står på samma sida i viktiga frågor om returrätt, 24-timmarsregeln och samarbete mellan apotek och sjukvård, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev