Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialutskottet ger tummen ned för Apoteket AB:s shoppar

Publicerad: 20 maj 2009, 12:17

Socialutskottet vill liksom regeringen inte öppna för egenvårdsbutiker i nuläget. Det innebär dödsstöten för Apotekets shop-koncept i dess nuvarande form. Läs utskottets betänkande om receptfritt här på dagensapotek.se.


Regeringen planerar att tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel i den vanliga detaljhandeln från den 1 november i år.

Nu är socialutskottets betänkande över regeringens förslag färdigt. Enligt en av ledamöterna justerades betänkandet ”i hyfsat bred samstämmighet” på morgonen i dag, onsdag.

Socialutskottet går i princip helt på regeringens linje. Det innebär bland annat att en 18-årsgräns införs och att försäljning måste anmälas till Läkemedelsverket, men att tillstånd inte krävs.

Liksom regeringen vill utskottet inte tillåta så kallade egenvårdsbutiker, där hela det receptfria sortimentet samt farmaceutisk personal finns tillgänglig.

Apoteket AB driver i dag apoteksshoppar med denna inriktning. Om dessa ska drivas vidare måste de nu alltså minska sortimentet, eller – mer sannolikt – byggas om till fullskaliga apotek.

Apoteket Omstrukturering AB, OAB, som ombesörjer försäljningen av statliga apotek, beslutade att bara 8 av 40 apoteksshoppar ska byta ägare när man nyligen offentliggjorde uppdelningen av apoteken inför den nya marknaden.

– Apoteket shop är inte ”riktiga apotek”. Vi kan bara sälja dem som går att komplettera eller bygga om till apotek, säger Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB.

Socialutskottet lämnar dock en dörr på glänt i frågan – man vill att regeringen "efter någon tid och mot bakgrund av vunna erfarenheter" ska kunna "ta ställning till om det finns något behov av att utforma en särskild reglering avseende egenvårdsbutiker".

I en motion föreslog socialdemokraterna och miljöpartiet förra veckan en rad förändringar av regeringens proposition om receptfritt i handeln. Bland annat vill oppositionspartierna tillåta just egenvårdsbutiker, se artikel länkad här intill.

Precis som regeringen anser socialutskottet att de närmare reglerna för försäljningen lämpar sig för en ”reglering på lägre normnivå än lag”.

Läkemedelsverket väntas få denna uppgift. Myndigheten, som nyligen efterlyste tydligare kriterier på vissa punkter från politikerna, får alltså inte någon ny vägledning i socialutskottets betänkande.

S och mp: Tillåt alla receptfria medel i egenvårdsbutiker

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev