Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Södersjukhuset häver stabsläge

Publicerad: 24 februari 2020, 09:53

Foto: Adam Wrafter / Bildbyrån

Vid lunchtid i söndags gick Södersjukhuset upp i stabsläge till följd av vårdplatsbrist. På måndagsmorgonen hävdes stabsläget. Under dagen satt ledningen i möte kring den uppstådda situationen.

Ämnen i artikeln:

Södersjukhuset

Helgen beskrivs som kaotisk på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm. Svårt sjuka patienter har fått ligga kvar på akuten i väntan på att bli inlagda på rätt vårdavdelningar.

– Det finns de som har väntat i över ett dygn, vilket vi tycker är väldigt olyckligt, säger sjukhusets vd Mikael Runsiö till TT.

Svårigheterna att slussa vidare patienter började redan i slutet på förra veckan. Mikael Runsiö säger till TT att det till viss del har berott på att redan färdigbehandlade patienter inte kan föras vidare till andra sjukhus för palliativ vård, geriatrik eller rehabilitering.

Vid niotiden på måndagsmorgonen återgick sjukhuset till normalläge. Just nu sitter ledningen i möte för att analysera vad som orsakat väntetiderna under helgen.

– Det är personalbrist som gör att vi har stängda vårdplatser, som gör att vi inte kan lägga in patienter. Problemet är inte akuten, problemen på sjukhuset syns på akuten, säger Akil Awad, läkare som arbetade på akutmottagningen natten till söndagen, till TT.

Det här är tredje gången i år som Södersjukhuset går upp i stabsläge. Den första gången var i början på januari, då både personal och anhöriga till patienter vittnade om kaotiska förhållanden på akutmottagningen. Ledningen förklarade då att situationen orsakats av it-problem i kombination med ett ökat tryck på mottagningen under julledigheten.

Andra gången var i mitten på januari, även då till följd av högt patienttryck. 

Relaterat material

Verksamhetschef: ”Det finns inga marginaler”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev