Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sofia Wallström utreder sjukhusbyggena

Publicerad: 19 november 2019, 14:41

Sofia Wallström blir särskild utredare i Utredningen om ökade förutsättningar för hållbara investeringsprojekt i framtidens hälso- och sjukvård.

Foto: Linda Berglund

Uppdraget att utreda regionernas sjukhusbyggen går till Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.


I våras att regionerna planerar mångmiljardinvesteringar i sjukhusbyggnader de kommande åren. Sofia Wallström hade tittat på investeringarna i den pågående utredningen kring bland annat finansieringsmodellen av bygget av Nya Karolinska.

– Vi tittar också på det nationella perspektivet och då ser vi att det pågår en omfattande satsning på sjukhusbyggen. Räknar man ihop alla pågående och kommande satsningar under ett antal år är det inte svårt att komma upp i över 100 miljarder kronor, sade hon till Dagens Medicin då.

Frågan har också adresserats i Anna Nergårdhs utredning God och Nära vård.

För en månad sedan beslutade regeringen att regionernas investeringar behöver utredas separat och under tisdagen kom beskedet att det blir Sofia Wallström som får uppdraget. Det handlar dock inte om en förlängning av den pågående utredningen, utan är ett separat uppdrag som ska redovisas i januari 2021.

Utredningen ska "kartlägga de större investeringsprojekt i sjukhus som pågår och som planeras inom landstingen och analysera hur de förhåller sig till den pågående utvecklingen av hälso- och sjukvården på nationell nivå. Utredaren ska även analysera samverkan samt hur denna kan bidra till den nationella utvecklingen av hälso- och sjukvården och till ökad samhällsekonomisk effektivitet." Syftet är att ge både regioner och regeringen bättre beslutsunderlag.

Relaterat material

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev