Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sökande efter förmaksflimmer ska stoppa en stroke om dagen

Publicerad: 25 Oktober 2011, 06:46

Hundratals fall av stroke ska förhindras varje år genom ny svensk forskning. Metoden går ut på att söka efter förmaksflimmer.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerStroke

I oktober ska 200 75-åringar screenas i en pilotstudie för att avslöja eventuellt förmaksflimmer som är en orsak till stroke. Nästa steg blir större, under 2012 ska Stockholms läns landsting och Region Halland erbjuda 13 000 personer undersökningen. En så kallad tum-EKG-mätare som  patienten själv kan använda i hemmet kan enligt projektet hitta  obehandlat och dolt förmaksflimmer hos upp till 10 procent av alla  75-åringar.

– Drygt 80 personer drabbas av stroke varje dag i Sverige. Störst risk att drabbas är de bortåt 200 000 personer som har förmaksflimmer. En del i att förebygga stroke kan vara att hitta dessa patienter och att ge dem behandling med blodförtunnande medel i tid, säger Mårten Rosenqvist, professor och hjärtspecialist vid Södersjukhuset i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Bakom projektet finns flera studier som till stor del finansierats av forskningsprogrammet Vinnvård. Att just 75-åringar ska screenas beror på att det är åldern som Socialstyrelsen anger i riktlinjerna för att behandla förmaksflimmer vid avsaknad av riskfaktorer för stroke. Åtgärden kommer att spara in på både lidande och pengar i form av färre strokefall, tror Stig Nyman, landstingsråd för KD i Stockholm.

– I Stockholm handlar det om en stroke per dag och 100 miljoner kronor per år, minst, säger han i pressmeddelandet.

DANIEL PERSSON

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerStroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev