Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sökes: farmaceut som vill bli direktör

Publicerad: 28 januari 2011, 11:21

Sveriges farmacevtförbund ser helst att en farmaceut efterträder Lennart Axelsson som förbundsdirektör och vd.


Lennart Axelsson lämnar sin tjänst för att bli vice vd för servicebolaget Boots Farmacevtföretagarna. Nu söker fackförbundet hans efterträdare.

– Vi vill fortsätta gå i riktning mot att utveckla förbundet till ett professionsförbund, så sannolikt är det en farmaceut vi söker, säger förbundsordförande Thony Björk till Dagens Apotek.

Redan den 1 februari lämnar Lennart Axelsson fackförbundet. Rekryteringen av hans efterträdare börjar inom kort, men enligt Thony Björk är det svårt att säga hur lång tid den kan ta.

– Min förhoppning är att vi under sen vår ska ha bestämt oss för vilken person vi ska ha, säger han.

Under tiden kommer arbetsuppgifterna att fördelas mellan de anställda på förbundets kansli och på förbundsordföranden. Det är inte aktuellt att tillsätta en tillförordnad förbundsdirektör och vd, enligt Thony Björk.

De senaste åren har Lennart Axelsson även varit vd för Farmacevtföretagarna AB. Det är ett företag som från början bildades av Sveriges farmacevtförbund, men som nu är fristående från fackförbundet och samarbetar med den internationella apotekskoncernen Alliance Boots.

Enligt Thony Björk har inte fackförbundet haft några synpunkter på Lennart Axelssons engagemang i den nya apotekskedjan som planeras under Boots namn.

– Nej då, det har han kommit fram till helt och hållet själv. Förr eller senare var han väl tvungen att bestämma sig för åt vilket håll han skulle gå, säger Thony Björk.

I samband med rekryteringen av den nya förbundsdirektören kommer arbetsuppgifterna delvis att ses över. Men i stort sett kommer de att se ut som tidigare: att leda det dagliga arbetet på förbundet och att vara talesperson för Sveriges farmacevtförbund. Uppgifter som Lennart Axelsson har skött i över 20 år.

– Vi tycker det är roligt för Lennart att få möjlighet att göra någonting nytt och vi önskar honom lycka till. Han har gjort mångåriga insatser här, så vi kommer naturligtvis att få brottas med en del problem en tid, men det kommer vi att klara, säger Thony Björk.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News