Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Söksystem kan funka med lagen

Publicerad: 26 november 2012, 14:26

Kritiker anser att läkemedels- och apoteksutredningens förslag om ett gemensamt söksystem för apotekens läkemedel på lager kan stöta på problem med lagen. Men det beror på utformningen.


Ett av förslagen i den stora läkemedels- och apoteksutredningens delbetänkande går ut på att öppenvårdsapoteken ska rapportera till Apotekens Service AB om ett visst apotek har ett visst läkemedel tillgängligt. Uppgifterna ska användas i ett gemensamt söksystem, där kunder och andra apotek ska kunna ta reda på var ett visst läkemedel finns att hämta ut.

Meningen är att det IT-baserade söksystemet ska leda till ett fler kunder får tag i sina läkemedel enklare.

En av förslagets kritiker är Åke Hallman, tidigare vd för dåvarande Apoteksbolaget och numera konsult. Han anser att ett gemensamt söksystem i princip innebär gemensam lagerhållning. I kombination med marknadens reglerade priser anser han att det är att gå väl långt.

– En omreglering till och vi har fått tillbaka apoteksmonopolet, sade Åke Hallman på Apoteksdagen för en tid sedan.

– Konkurrensverket kommer att ha synpunkter på ett lagerstyrningssystem, sade han och konstaterade att myndigheten skulle säga nej till förslaget.

Konkurrensverket har ännu inte fått förslaget på remiss, men kommer med all sannolikhet att få anledning att titta närmare på det framöver.

Göran Karreskog är avdelningschef på Konkurrensverket.

– Det kan vara problematiskt, men det behöver inte vara det. Det beror på hur man utformar söksystemet. En viktig fråga är hur stort informationsutbytet är.

– Det viktiga blir att man inte ger mer information än vad konsumenterna behöver, att man inte skapar onödigt stor insikt i varandras lagerförhållanden, säger Göran Karreskog.

Relaterat material

”Jag har mötts av ett stort intresse”

Läkemedelstillverkarna kan få leveranskrav

40 miljoner kronor mindre i marginal

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev