Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sol kan skydda mot cancer

Publicerad: 29 juni 2007, 11:41

Människor i soligare länder löper kraftigt minskad risk att drabbas av många svåra cancersjukdomar i inre organ. Kroppens ökade produktion av D-vitamin tros ligga bakom skillnaderna.


I en färsk studie har forskare från bland annat Karolinska institutet analyserat data från cancerregister i 13 länder, totalt rörande över fyra miljoner patienter. Länderna delades in i soliga, som Australien, Singapore och Spanien och solfattiga, som Sverige, övriga Norden och Kanada. Det skriver Svenska Dagbladet.
– Det vi såg var att de sydliga länderna hade en lägre risk för alla interna tumörer. Riskminskningen var i genomsnitt lite mer än hälften, säger Kari Hemminki, professor vid Karolinska institutet, till tidningen.
Alla patienter som ingick i studien hade tidigare drabbats av någon form av hudcancer.
Lägst risk att drabbas av cancer i inre organ hade de som haft lindriga former av hudcancer som kopplas till långvarig exponering av måttliga doser solljus.
– Det här är en jättestor studie så man kan dra slutsatsen att så här är det. Däremot är vi inte säkra på orsaken. Vi tror att det kan vara att solen stimulerar kroppens produktion av D-vitamin, men det är en spekulation, säger Kari Hemminki.
Resultaten har nyligen publicerats i European journal of cancer och lyfts fram i British medical journal.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev