Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Solvärme gjorde kenyanskt vatten drickbart

Publicerad: 30 november 2005, 10:30

RIKSSTÄMMAN. Med hjälp av plastflaskor, plåttak och solljus blir otjänligt vatten drickbart. Allmänläkare Birgitta Josefsson vid vårdcentralen Lessebo i Kronoberg har testat metoden i Kenya.


Under en tid i Afrika, som läkare åt Rotarys läkarbank, fick Birgitta Josefsson på nära håll uppleva de stora problem med diarrésjukdomar som finns i många delar av världen.Väl hemma fick hon på en kurs i Uppsala i internationell mödra- och barnhälsovård höra talas om Sodis-metoden för att rena vatten.

Sodis står för Solar water disinfection, och är utvecklad i Schweiz. Metoden har 25 år på nacken. Trots det är det enligt Birgitta Josefsson få inom sjukvården som känner till den, eller så är de tveksamma till hur väl metoden fungerar. De publicerade studierna är få.

Förvarade flaskor på taken  Därför valde Birgitta Josefsson att göra en fältstudie i byn Rota i Kenya, till en kommande magisteruppsats vid Uppsala universitet. 20 familjer i byn lottades till att ingå i studien. De tog sitt vanliga hushållsvatten från floden, regnvatten, en kran i en närbelägen skola eller Victoriasjön och renade det med filter, kokning - eller ofta inte alls.

- Inget av hushållsvattnet var före rening tjänligt med europeiska mått, berättar Birgitta Josefsson, som presenterar sina resultat på en poster på Riksstämman i dag.

Familjerna fick hälla orenat vatten i 1,5-liters PET-flaskor vars baksida hade målats svart för att temperaturen inuti skulle bli högre. Familjerna placerade sedan flaskorna på sina hustak om dessa var av korrugerad plåt, och annars på lutad korrugerad plåt en bit från marken.

Efter fyra till sex timmar i solsken och några omskakningar under tiden togs prover på vattnet i flaskorna och de odlades för värmetolerant Escherichia coli. Motsvarande odlingar gjordes av prover från det orenade vattnet.

- Metoden fungerade effektivt. 87 procent av det solrenade vattnet var godkänt i europeisk bemärkelse, berättar Birgitta Josefsson.

Hon hoppas att metoden ska börja användas mer än i dag.

Dricker du själv vatten som har renats på det här sättet?  - Jag var lite feg innan jag såg våra resultat, men nästa gång jag är i Kenya ska jag dricka det här vattnet. Min handledare Gunnar Holmgren dricker vatten renat så här när han är i Zambia.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev