fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Som att köra huvudet i väggen”

Publicerad: 12 oktober 2012, 08:40

Aija Sadurski, utredare HSV, Ewa Englund, studierektor Sophiahemmet Högskola, Maria Englund, HR-direktör SLL, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Ania Willman, ordförande Svensk sjuksköterskeförening.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Stämningen var uppgiven när frågan om en ny specialistutbildning för sjuksköterskor skulle diskuteras i Stockholm. Regeringens representant dök inte upp.


Representanter från Svensk sjuksköterskeförening, Vårdförbundet, Högskoleverket och Sophiahemmets högskola var på plats för att prata om behovet av en ny specialistsjuksköterskeutbildning. Men utbildningsdepartementets representant, Peter Honeth (FP), ställde in.

– Jag tycker att det är oansvarigt att regeringen inte ens kommer, sade en besviken Ania Willman, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening.

Frågan om en ny specialistsjuksköterskeutbildning har stötts och blötts i flera år. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro insisterar på att den ska vara betald och ge mer i plånboken för dem som återgår till jobbet med djupare kompetens. Annars kommer det inte att gå. Det kommer att få negativa konsekvenser för patienterna och för en säker vård, sade hon.

– Vi kommer inte att klara vården och välfärden om vi inte gör något. Nu får det vara färdigpratat, sade hon.

Deltagarna verkade rörande överens om att det har varit mycket snack, men lite verkstad från regeringens sida de senaste åren. Flera utredningar har påbörjats och varit ute på remiss, utan att det hittills har lett till något mer konkret, trots påtryckningar.

– Vi har uppvaktat departement, Socialstyrelsen och skrivit debattinlägg. Ändå har inget hänt. Det känns som att köra huvudet i väggen, sade Ania Willman.

Maria Englund, HR-direktör i Stockholms läns landsting, kallade det ”olyckligt” att frågan har utretts men ännu inte har gett resultat.

– Vården behöver specialistsjuksköterskor. Vi behöver många i Stockholms läns landsting, väldigt många fler än vi har i dag, eftersom vi har allt fler invånare i länet, sade hon.

När Sineva Ribeiro åter igen fick ordet var hon märkbart frustrerad över situationen för sjuksköterskor i dag.

– Att det ser ut så här beror på att det är ett kvinnoyrke. Vi kan inte plugga och jobba och ha familj. Vi är inte stålmannen. Det saknas inte en vilja bland sjuksköterskor att göra ett bättre jobb, men man klarar inte av att kombinera alla delar, sade hon.

Som arbetsgivare måste man säga att det inte går mer, tyckte Sineva Ribeiro och frågade därför Maria Englund hur mycket hon som arbetsgivare tryckte på för att se till att behovet av specialistsjuksköterskor tillgodoses.

– Jag får prata mer med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror jag, svarade Maria Englund.

Dagens Medicin har sökt statssekreterare Peter Honeth (FP).

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev