Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sommarquiz – svar del 2

Publicerad: 23 juli 2012, 14:15

SOMMARQUIZ. Vem i Vårdsverige rabblar Ture Sventoncitat och vem har blivit utskälld av Hans Selander, landslagsback i fotboll? Läs fler svar på vår sommartävling.


Nu fortsätter vi att avslöja svaren i vår sommartävling där 14 personer i Vårdsverige paras ihop med lika många hemligheter, som de själva bjuder Dagens Medicins läsare på.

Fråga: Vem är en hejare på citat ur Ture Sventonböckerna och har en scen ur en Ture Sventon-film inspelad i sin bostad?

Svar: Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting, som berättar:

”Jag kan nog väldigt många citat ut de underbara Ture Sventon-böckerna – världens bästa barnböcker för vuxna! Dessutom spelades en scen in till Adventskalendern 1989(med Helge Skoog i huvudrollen) från min lägenhet – jag bodde inte där då, men efter att ha upptäckt det på DVD-filmen blev lyckan fullständig!

Scenen är inte så märkvärdig – ett hembiträde i typisk 50-talsmundering kommer ut och skakar en duk – men det räckte för mig! Böckerna bra för en byråkrat – de beskriver bagatellbrott (stulna cirkushästar eller schimpanser, nysilver mm) på ett gravallvarligt sätt. Motsatsen till de lättsamma deckarersom då florerade som beskrev fruktansvärda händelser på ett underhållande sätt. Ibland kan man tycka att vissa rapporter om vården har samma upplägg…”

Fråga: Vem har blivit utskälld av Hans Selander, som på 70-talet var landslagsback i fotboll?

Svar: Ove Andersson, distriktsläkare och andre vice ordförande för Läkarförbundet: ”Hans Selander spelade under ett par år på 60-talet i IK Sirius,Uppsala. Laget tränade på en grusplan  precis där jag bodde som barn. Vi barn (7-10 år) stod alldeles bredvid målet och tittade på. Jag stod närmast stolpen. Då han var rädd att skjuta en boll på oss så ledsnade han till slut och skrek åt mig och oss: 'Flytta på er, för f-n, så ni inte får bollen på er.' Man blev imponerad som 8-åring eller vad jag nu var.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev