Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sommarquiz – svar del 3

Publicerad: 24 juli 2012, 13:18

SOMMARQUIZ. Vilken läkare har vispat renblod vid illegal renslakt, vem har frilansat åt Radiosporten och vem har startat pilgrimsvandringar? Nu får du veta!


Nu fortsätter vi att avslöja svaren i vår sommartävling där 14 personer i Vårdsverige paras ihop med lika många hemligheter, som de själva bjuder Dagens Medicins läsare på.

Fråga: Vem har vispat renblod under en illegal renslakt i en by vid Lainioälven?

Svar: Saskia Bengtsson, distriktsläkare i Bankeryd:  Jag kommer ju från en liten by utanför Kiruna där jag lärde mig köra skoter vid sex års ålder och varit direkt eller indirekt inblandad i många andra illegala aktiviteter såsom hembränning och tjuvskytte. Nuförtiden är jag mycket laglydig ;-). Med illegal renslakt menar jag slakt med de gamla metoderna utan närvaro av veterinär. Jag tror inte det förekommer längre i någon nämnvärd utsträckning. Vispar renblodet gör man för att förhindra att det koagulerar innan man hinner ta vara på det (till matlagning alltså).

Fråga: Vem har frilansat åt Radiosporten?

Svar: Jonas Andersson (FP), regionråd i Västra Götaland:  1995 förverkligades min barndomsdröm när jag började frilansa på radiosporten i Göteborg och fortsatte med det fram till jag blev regionråd i april 2004. Det handlade mest om programledarskap, referat och reportage i det som då hette lokala sporttimmen på söndagarna inom ramen för radiosportens söndagssändningar, men även en del referat och reportage till riksradiosporten.

Fråga: Vem är initiativtagare till pilgrimsvandringar i hemförsamlingen?

Svar: Karin Träff Nordström, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin:  Vandrade och bad mig frisk när jag var inne i väggen och vände 2007. Hinner numera inte vandra men tron hjälper mig att orka med allt det jag gör i dag. Min tro är inget jag basunerar ut men heller inget jag gör någon hemlighet av. Jag möter ofta nyfikenhet, inte minst hur jag får en kristen tro att gå ihop med min vetenskapliga skolning, men aldrig ifrågasättande.

Relaterat material

Fler svar på årets sommarquiz

Sommarquiz - nu avslöjas svaren

Sommarquiz

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev