Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sommarquiz – svar del 4

Publicerad: 31 juli 2012, 07:43

SOMMARQUIZ. Vem i Vårdsverige har beviljats 6 miljarder kronor i bolån, vem har hederstiteln ”stor grabb” i golf och vem har intervjuat Per-Anders Fogelström?


Nu fortsätter vi att avslöja svaren i vår sommartävling där 14 personer i   Vårdsverige paras ihop med lika många hemligheter, som de själva  bjuder  Dagens Medicins läsare på.

Fråga: Vem har tillsammans med hustrun beviljats ett bolånelöfte på nära 6 miljarder kronor?

Svar: Michel Silvestri (MP), biomedicinsk analytiker och landstingspolitiker i Stockholm, som berättar: ”För några år sedan (före bankkrisen!?) fick jag tillsammans med hustrun ett bolånelöfte om närmare 6 miljarder kronor – men vågade inte utnyttja hela beloppet. För ett ögonblick funderar man naturligtvis över vilken typ av boende så mycket pengar skulle räcka till … Sedan fullföljde vi det planerade köpet och var mycket nöjda med det.”

Fråga: Vem är ”stor grabb” i golf – och tackar sitt golfande för starten i karriären?
Svar: Nina Rehnqvist, ordförande SBU: ”Jag spelade mycket golf som ung. Var med i landslaget och blev ”stor grabb”, en merit som man arbetar sig till genom att vinna match i landskamp, SM etcetera. Golfens roll för läkarkarriären: Jag blev uttagen att spela i VM-laget och ville då få möjlighet att ta igen den tid jag var borta under medicinkursen under påföljande sommar. Efter att först fått nobben fick jag möjlighet att tjänstgöra på Serafen under sommaren 1967. Den underläkare (som sedan blev professor) som tjänstgjorde på avdelningen blev sjuk och man graderade upp mig. På den vägen blev det.”

Fråga: Vem har intervjuat författaren Per- Anders Fogelström och publicerat en intervju med honom?

Svar: Annika Linde, statsepidemiolog: ”Jag gick i högstadiet vid Vasaskolan i Skövde. WHO-dagen 1963 kom Per Anders Fogelström och talade med oss på skolan om Stockholms utveckling och möjligheterna för U-länderna att utvecklas på samma sätt. Jag tillhörde då redaktionen för skoltidningen Giraffen och fick äran att intervjua föreläsaren. För något år sedan hittade jag den gamla tidningen och artikeln och tycker att det är en ganska intressant bild av Fogelströms politiska inställning mitt i kalla kriget.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev