Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sömnbrist ändrar vårt DNA

Publicerad: 21 juli 2015, 05:45

Nattsömn påverkar vårt DNA, enligt en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet.

Foto: ThinkStock

En natts sömnbrist räcker för att förändra våra celler och vävnader. Det ökar risken för övervikt och diabetes, visar ny svensk forskning.


Forskare på Uppsala universitet och Karolinska institutet har studerat hur våra gener påverkas av sömnbrist. Den som sover för lite, skiftarbetar och sover på fel tider riskerar att drabbas av övervikt och diabetes.

15 friska män genomgick ett test. En natt fick de sova minst åtta timmar och en natt var de vakna. Sedan jämfördes blod- och vävnadsprover som togs efter de två nätterna.

– Efter bara en natts sömnbrist fick de en blodsockernivå som närmade sig den som en diabetiker har, säger Jonathan Cedernaes, forskare vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

De gener som styr vår biologiska klocka förändrades.

– Det vi tidigare sett hos djur är att om de här generna störs så kan det leda till övervikt, diabetes och andra störningar i ämnesomsättningen, säger Jonathan Cedernaes.

Hur länge förändringarna kvarstår är osäkert. Det kan tänkas påverka ämnesomsättningen hos personer under längre tid.

–Tidigare studier visar att det tar tid att återställa kroppen bara efter ett eller flera dygns sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes.

Studien publiceras nu i tidsskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Referens: Jonathan Cedernaes et al. "Acute sleep loss induces tissue-specific epigenetic and transcriptional alterations to circadian clock genes in men". July 13, 2015 Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. DOI: org/10.1210/JC.2015-2284

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev