Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sömnmedel bakom många fallolyckor i äldrevården

Publicerad: 14 januari 2008, 11:53

Sömnmedel till patienter inom äldrevården ökar risken för fallolyckor. Det visar en avhandling från Karolinska institutet.


- Andelen gamla över 75 år utgör 9 procent av hela befolkningen, samtidigt använder den här gruppen en fjärdedel av alla mediciner som förskrivs. I genomsnitt använder den här gruppen mellan sex och tio läkemedel om dagen och som vi ser det kan det få konsekvenser, säger Edit Fonad, sjuksköterska och den som ligger bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Resultaten från undersökningen presenteras i januarinumret av tidskriften Journal of Clinical Nursing, och visar att användningen av sömnmedel och även andra preparat ökar risken för patienter att drabbas av fallolyckor.

Främst är det sömnmedel innehållande bensodiazepiner som ökar risken, men även med mildare sömnmedel och neuroleptika ökar risken för patienten att drabbas av en fallskada.

Boende från 21 sjukhemsenheter har studerats och sammanlagt 2 343 fallincidenter har analyserats i avhandlingen. Gemensamt för de patienter som ingått i analysen var att de samtliga hade någon form av somatisk och/eller demensdiagnos.

Läs avhandlingen på KI:s hemsida: Older people´s safety and security in community care for the elderly: Focusing on fall risk and fall  Läs ett abstract till artikeln i Journal of Clinical Nursing

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev