måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Söndagsöppet gör succé i Nora

Publicerad: 18 april 2016, 10:30

Elsi Berglund är delägare i ett apotek i Nora och två i Göteborg. Foto: Apoteksgruppen Nora

På Apoteksgruppen i Nora står kunden i centrum. Trots att inget annat apotek finns på orten arbetar personalen som om det ligger minst en konkurrent runt hörnet.

Ämnen i artikeln:

Apoteksgruppen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi jobbar hela tiden med förbättringar. Nöjda kunder är viktigt för annars finns vi inte, säger delägaren Elsi Berglund till Dagens Apotek.

Det handlar om alltifrån öppettider till vilka tjänster som apoteket erbjuder. Och här går det att vara kreativ som småföretagare. Apoteket i Nora har bland annat börjat med söndagsöppet.

– Det är väldigt speciellt här. I vår region i norra Örebro län finns inget söndagsöppet apotek utan det är Örebro som gäller om man behöver insulin, pollenmedicin eller något annat på en söndag, säger Elsi Berglund.

Som delägare har hon alltså friheten att utveckla verksamheten efter eget huvud och erbjuda tjänster som till exempel vaccination. Blodtrycksmätning är också på gång. Två av apotekets sex farmaceuter håller på att utbilda sig för att kunna ta blodtrycket och lära sig hur de ska tolka värdena, när det är dags att skicka kunden vidare till vårdcentralen och så vidare.

– Vi har hela tiden kommunikation med vår lokala vårdcentral. Det är viktigt för oss att förankra det vi gör där. Jag hoppas att folk ser att vi avlastar vården och att de inte tror att vi konkurrerar, säger Elsi Berglund.

Hon gillar rådgivning och ser det som ett viktigt inslag i det dagliga arbetet. Att stämma av hur kundernas läkemedel passar ihop är också ett verktyg för kommunikation. Fast det kräver fingertoppskänsla.

– Vi har vår kunskap och den ska vi använda. Samtidigt måste man vara lyhörd och inte pracka på kunderna något som de inte behöver eller skrämma upp dem. Lagom mycket individuellt anpassad information är bäst, säger Elsi Berglund och fortsätter:

– Vi har hemkörning av läkemedel på torsdagar. Då är det ofta farmaceuter som kör ut och då blir mötet mer personligt. Man får komma till kundernas köksbord och fråga hur det går med deras mediciner, säger Elsi Berglund.

För att vässa kompetensen har personalen på apoteket delat upp sig i olika affärsområden. På så sätt blir de lite av specialister på olika saker som de kan snabbutbilda kollegorna i.

– Vi har till exempel en tjej som har ögon och då önskade jag att hon skulle gå igenom alla tårersättningsmedel för det är en djungel. Hon läste in sig på det och gjorde sedan en dragning för oss andra så det blev jättebra, säger Elsi Berglund.

Hon äger apoteket i Nora tillsammans med tre andra ur den åtta personer stora personalstyrkan. Kvartetten köpte apoteket för fem år sedan och det var Elsi Berglund som var den drivande kraften.

– Jag jobbade här som apotekschef vid omregleringen. Vårt apotek blev då utvalt att vara ett småföretagarapotek och redan då tänkte jag att jag måste köpa det. Jag ville driva apoteket på ett visst sätt med fokus på kvalitet, kompetens samt nöjda kunder och medarbetare, och jag undrade om jag kunde vara kvar om det kom en ny ägare, säger hon.

Elsi Berglund funderade ett tag innan hon till slut bestämde sig för att genomföra köpet. Fast då sade banken nej.

– Banken tyckte att det var för stor risk. Jag frågade hur jag skulle göra för att gå vidare och banken sade att jag skulle skaffa mig kompanjoner. Då frågade jag alla på mitt jobb om det var någon som ville blir delägare och i dag är vi alltså fyra ur personalen som äger apoteket, säger hon.

Blev du inte avskräckt när banken nobbade?

– Nej, jag hade bestämt mig för att köpa. Och jag är väldigt envis när jag har bestämt mig för något, säger Elsi Berglund.

I dag är hon även delägare i två apotek i Göteborg. Fast det är Nora som är hemmabasen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev