Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sophiahemmet laddar för fler nyanlända

Publicerad: 20 juli 2017, 09:11

Till vänster: Johanna Adami, rektor Sophiahemmet och till höger: Mohamed Mohamed, läkare och tidigare student på utbildningen. Fotograf vänstra bilden: Carolina Byrmo. Högra bilden är privat.

Förra hösten var Sophiahemmet Högskola först ut med att starta en unik intensivutbildning för nyanlända läkare. Till hösten startar en omgång, som vässats efter första kursen.


Målet med utbildningen, som är på tolv veckor, är att förkorta tiden för läkarna att ta sig ut i arbetslivet. För att få ett jobb som läkare måste de klara ett teoretiskt och praktiskt kunskapsprov vilket är tanken att högskolan ska hjälpa dem med.

– Det speciella med vår utbildning är att det är både sjuksköterskor och läkare som från början lägger upp och genomför programmet. Tanken är att studenterna ska få förståelse för hela hälso- och sjukvårdsystemet. Både arbetssätt och metoder, säger Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet Högskola.

Utbildningen innehåller bland annat föreläsningar om lagar, etik, mänskliga rättigheter och patientens ställning i sjukvården.

Under våren har en av förra omgångens studenter varit anställd av högskolan och Novare Potential för att hjälpa till att utveckla kursen. Arbetet har lett till att utbildningen som startar i höst ger högskolepoäng, men även kommer att innehålla mer praktik och auskultationer. Något som efterfrågats av studenterna.

– Ungefär en tredjedel av utbildningen består av praktiska moment som inkluderar både praktik inom sjukvården men även prekliniska moment på campus. Förra omgången handlade det endast om enstaka dagar, säger Johanna Adami.

Hur har det gått för första kullen studenter?

– Alla har inte genomfört kunskapsprovet men av de som gjort det gick det aningens bättre för våra studenter jämfört med övriga. Av våra studenter är det hittills åtta stycken som genomfört provet och några av dessa är nu ute på jobb, säger Johanna Adami.

– De uttrycker en känsla av hopp och att kunna vara till nytta. Men upplever även att de känner sig sedda och att deras kompetens tas tillvara.

Men hon menar också finns osäkerhet och ängslan från vissa verksamheter.

– Det som varit det stora hindret är att få en del arbetsgivarna att öppna upp men vi är desto mer tacksamma för att Sophiahemmets verksamheter varit så positiva och hjälpt till på ett fantastiskt sätt, säger Johanna Adami.

Vilket moment tycker studenterna har varit viktigast?

– Både praktiskt att se hur det går till men också mycket kring etikfrågor. De uppskattar även att få träna till kunskapsprovet och att få träffa aktiva specialister.

Mohamed Mohamed är en av dem som gick utbildningen under förra omgången. Han har en läkarutbildning från Egypten och hann även påbörja ett ST-program inom barnkirurgi där innan han kom till Sverige. Under våren har han varit anställd av ett rekryteringsföretag i samarbete med Sophiahemmet för att uppdatera intensivutbildningen. Han lyfter fram att etik och personcentrerad vård som viktigt under utbildningen.

– Det var så nyttigt för mig, eftersom vi inte hade det under läkarutbildningen i Egypten, och det är en stor sak i Sverige, säger Mohamed Mohamed.

Vad har utbildningen gett dig?

– Det var min första kontakt med sjukvården. Jag fick göra auskultationer två dagar där jag assisterade vid sex operationer vid Capio Artro-klinik. Det hjälper dig när du ska börja jobba och det ger mer självförtroende.

Sophiahemmets intensivutbildning för nyanlända läkare

Första omgången startade hösten 2016

Kursen startar till hösten igen men har delvis omarbetats.

Antagningskrav är godkänd läkarlegitimation från annat land samt goda kunskaper i svenska

Utbildningen bedrivs i samarbete med rekryteringsföretaget Novare Potential och med stöd från Wallenbergstiftelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev