Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sören Olofsson petades av politikerna

Publicerad: 9 december 2011, 12:07

Sören Olofsson vid dagens presskonferens.

Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Skånes regiondirektör Sören Olofsson ville sluta men övertalades att stanna. Nu har politikerna ändrat sig och vill byta ut honom.


För något år sedan förde Sören Olofsson samtal med regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult om att han ville sluta sitt uppdrag som regiondirektör nu till sommaren 2012.

– Jag fyller 65 år då och tyckte att jag kunde slutföra mitt uppdrag i Skåne. Men jag blev övertalad att stanna och fick ett avtal som sträckte sig till 2014, berättar Sören Olofsson.

Men nu har politikerna ändrat sig.

– Ja, bedömningen i den politiska ledningen har förändrats. Nu har de en ny agenda och då passar det bra att byta regiondirektör tidigare. Nu behövs någon som arbetar aktivt och målmedvetet med den regionala utvecklingsplanen. Målet är att göra Skåne till en mer innovativ region. Man vill ha bättre strategier för tillväxten i Skåne än vad vi haft hittills.

Beslutet att Sören Olofsson skulle gå fattades under torsdagskvällen. I samförstånd, heter det från båda parter.

Sören Olofsson säger sig vara nöjd med det han åstadkommit under sin tid som regiondirektör, särskilt med ekonomin och effektiviseringarna inom sjukvården.

En punkt på sin att göra-lista kommer han dock inte att hinna fullfölja innan han lämnar posten vid årsskiftet, nämligen tillsättandet av en ny chef för Skånes universitetssjukhus.

Anställningsprocessen är i slutfasen men slutgallringen av de tre till fyra kandidater som är kvar, får den biträdande regiondirektören Ingrid Bengtsson-Rijavec, ta över.

– I mitten av januari tror jag att en ny sjukhuschef kan presenteras, säger Sören Olofsson.

I framtiden tänker han sig fortsätta att arbeta som konsult inom sjukvården.

Relaterat material

Sören Olofsson slutar i Skåne

Höjd lön för högst betalde chefen

Sören Olofsson får sitta kvar

Regiondirektör JO-anmäls - beskylls för mörkläggning

Högt tempo lockar Skånes nya direktör

Klart att Olofsson tar över i Skåne

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev