Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sören Olofsson slutar i Skåne

Publicerad: 9 december 2011, 08:46

Sören Olofsson vid dagens presskonferens.

Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Sören Olofsson får sluta som regiondirektör i Skåne. ”Vi skiljs som vänner”, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).
(Ny version 13.18)


Tidigare i år fick Sören Olofsson sitt förordnande som regiondirektör förlängt till 2014. Samtidigt höjdes hans lön till 175 000 kronor i månaden.

– Lönerna i Skåne, de sammantagna lönerna på hela arbetsmarknaden, ligger högst i Sverige just nu. Vi har fått en regiondirektör vi vill ha, han har påbörjat ett arbete som vi vill att han ska slutföra, det skulle bli ett stort avbräck för regionen om vi bytte regiondirektör just då, sade regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) när hon motiverade löneförhöjningen i Sydsvenskan.

Nu kommer beskedet att Sören Olofsson slutar redan vid årsskiftet. Enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan beror avhoppet på oenighet med den politiska ledningen om hur öppen regionen ska vara för insyn. Sydsvenskans källor säger också att han har fått intern kritik för sitt ledarskap.

Pia Kinhult vill däremot inte kännas vid några motsättningar.

– Vi skiljs som vänner och den politiska ledningen är tacksamma för hans gedigna insatser att inte minst lägga en god grund för framtidens hälso- och sjukvård i Skåne, säger hon i ett pressmeddelande.

Sören Olofsson har tolv månaders uppsägningstid från sitt chefsuppdrag. Det innebär att han kommer att kosta Region Skåne ytterligare omkring 3,5 miljoner kronor, uppgav Pia Kinhult vid en presskonferens på förmiddagen i dag, fredag.

Regionens ekonomidirektör Ingrid Bengtsson-Rijavec går in som tillförordnad regiondirektör tills en ersättare för Sören Olofsson har rekryterats.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev