söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sörman: Man har tagit ära och heder av min person

Publicerad: 27 juli 2016, 11:00

Håkan Sörman avgår som vd för SKL och blir landshövding i Jönköpings län. Foto: Rickard L Eriksson / pressbild

Håkan Sörman avgår som vd för SKL och blir landshövding i Jönköpings län. I en intervju med Dagens Medicin, berättar han om flytten till Jönköping, sin insats på SKL och hans bottenranking i tidningen Chef.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Det finns möjligen medarbetare på länsstyrelsen i Jönköping som undrar vad jag är för människa. – Håkan Sörman

Den 1 oktober börjar Håkan Sörman sitt nya uppdrag som landshövding i Jönköpings län. Han är förordnad till dess att han fyller 67 år, februari 2019, och för första gången i sitt 64-åriga liv flyttar han utanför Stockholm.

Vad vet du om Jönköping?

– Jönköpings län menar du? Jag vet inte jättemycket, men framför allt tycker jag att det är ett småföretagarlän, den berömde Gnosjöandan finns ju här. Man har en högskola som just döpt om sig till University of Jönköping och som har ett väldigt gott renommé. Det är ett vackert län, det är också ett logistiskt centrum, i länet ligger många företags stora lager. I Sverigeförhandlingen med höghastighetståg markeras Jönköping som centrum i södra Sverige. Så det vet jag, men jag vet verkligen inte allt, jag har aldrig varit på Visingsö exempelvis, så det ska bli kul.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att lämna SKL?

– Det är ingenting man planerar, utan när civilministern ringde mig och frågade om jag ville bli landshövding i Jönköpings län så var det naturligtvis väldigt överraskande. Jag frågade om han visste hur gammal jag var, eftersom att jag är 64 år, och det gjorde han. Och då kände jag att det här är en fantastisk möjlighet, att få avsluta ett långt yrkesliv med att få ett så brett jobb som det här är och att det ligger rätt nära de frågor som både kommuner och landsting har. En liten annan utgångspunkt, men ändå kopplat till det. Jag företräder kommuner och landsting i min roll i dag och som landshövding företräder jag ett län, båda jobben har alltså mycket med företrädarskap att göra och det gillar jag.

Var det självklart att tacka ja?

– Ja, jag skulle nog säga att det var det. Men jag behövde fråga min fru såklart, det var inte självklart innan hon hade sagt vad hon tyckte och tänkte, men hon tyckte att det var roligt. Även om hon nog var inställd på att jag inte skulle jobba så mycket längre, alternativet hade varit att gå i pension nästa år.

– Sedan har ju regionen väldigt bra resultat på många områden både inom sjukvården och socialtjänsten. Man är framåt och nytänkande och hela Qulturum finns där, så det är verkligen inget dåligt län på det viset heller.

Vad vill du arbeta med som ny landshövding?

– Dels har länsstyrelsen en myndighetsuppgift inom miljöområdet och man är överklagande instans när det gäller detaljplaner och bygglov, det måste jag naturligtvis ta ansvar för. Men jag har också den utåtriktade rollen att vara en företrädare för länet och för regeringen i länet, det är dubbelriktat. Att jobba med kontaktnät och upprätta kontakt mellan företag och myndigheter, både kommunala och statliga, det är jag nog ganska bra på.

Vad tar du med dig från SKL?

– Jag tar med mig min erfarenhet från kommunsektorn, det är jätteviktigt. Vi har en modell i Sverige där kommuner och landsting står för stor del av välfärdsverksamheten och det tycker jag är bra. Länsstyrelsen har dels en tillsynsroll och några andra myndighetsuppgifter dels samordningsroll, men regionen har också ett regionalt utvecklingsansvar, det är också bra. Men jobbet innebär en statlig representation på länsnivå och jag tycker att det ska bli kul att få göra det jobbet. Och äntligen flytta från Stockholm!

Finns det en längtan att flytta från Stockholm?

– Jag har alltid bott i Stockholm, det är lite fantasilöst. Jag har alltid sagt att det är lite töntigt, att aldrig bo någon annanstans än där man är född är lite inskränkt egentligen, men det har varit svårt, du vet hur det är med barn och hur man lever, det är inte alltid så lätt att flytta.

Från det ena till det andra, du blev bottenrankad av tidningen Chef…

– Ja det är bara Dagens Medicin som har ansett att man vill skriva om det, men det är ju roligt, det är ingen annan som har gjort det. Och jag såg ju att det nämndes i maktlistan.

Tar du till dig av kritiken?

– Jag anser att det finns väldigt mycket som talar för att det där är orättvist. Och då har jag fyra saker som jag vill föra fram. Jag har bland de högsta värdena i våra medarbetarundersökningar som vi gör årligen när det gäller ledarutvärdering. Jag har frågat de fackliga organisationerna som säger att de aldrig har hört någonting av det här slaget, jag har inga chefer som flyr från mig, de allra flesta är kvar under lång tid. Jag har bett väldigt få att sluta under min tid och politikerna har inte hört någonting negativt om mig. Det här går inte ihop med det bottenbetyget. Jag ska inte säga att jag är Guds bästa barn, men det här är inte rätt. Men vissa saker finns det absolut anledning att ta till sig av, även från det här testresultatet. Den här rankingen är helt icke-transparent, hur det är gjort, på vilket sätt, är det ingen som vet. Och tyvärr tror jag att det finns andra kopplingar i den här affären som är mycket mer obehagliga.

Hur menar du?

– Nej det tänker jag inte säga offentligt. Men det kanske man kan räkna ut själv om man forskar lite. Sedan vill jag gärna säga att man ska ta till sig, men jag vet också att tidningen för tre år sedan fälldes av pressens opinionsnämnd, och då hade den utpekade chefen mycket mer otur än jag. Hon var vd för ett börsbolag och fick lämna det jobbet, en 50-årig kvinna. Det blev ett betydligt större problem, jag har haft en styrelse och personal som har ställt upp på mig omedelbart. Men det är inte roligt om man googlar på mig så ser man det här och det är tack vare att ni har skrivit om det, annars ser man faktiskt inte det. Jag är heller inte ensam om att ha synpunkter på tidningen Chefs sätt att göra de här värderingarna.

Håkan Sörman fortsätter.

– Jag anser att man har tagit heder och ära av min person. Det finns möjligen medarbetare på länsstyrelsen i Jönköping som undrar vad jag är för människa. Och då tycker jag att man ska komma ihåg att andra inte har hört något, verkar inte det lite konstigt? Det finns inget tecken på att det skulle vara så urbota dåligt. Artikeln är till två tredjedelar positiv, sedan sätter en panel poängen och där tror jag uppriktigt sagt att det är en fejk. Och det tror jag har mycket tristare förklaringar än vad som förväntas av mig att säga. Jag kan inte säga det, men jag tror att det är andra saker som har spelat in, jag tror att det är riggat.

Är det någon som har agg mot dig som person?

– Det tror jag. Men det här testet har inte flugit ett smack, det är ingen annan än ni som har tagit upp den. Och det är jag i och för sig glad för, för då fick jag säga något, men det är ju tre månader sedan nu.

Har du några lik i garderoben?

– Nej, det har jag inte. Den här tjänsten är säkerhetsklassad på högsta nivå, det innebär att man genomgår en ganska rigorös säpogenomgång, de har nog hittat mina två fortkörningsböter.

Råd till den som efterträder dig?

– Att göra det jag har försökt. Att lyssna på medlemmarna, och att inte vara rädd för att driva frågor även när man är tjänstemän.

Hur bedömer du din insats på SKL?

– Det får andra göra.

Finns det något du är särskilt nöjd med efter tiden på SKL?

– Jag är mest nöjd med är att jag var så pass envis att få igång arbetet med Öppna jämförelser. Det har inneburit ett enormt skifte där man nu fokuserar på kvalitet i stället för enbart ekonomi.

Fotnot: Efter att intervjun gjordes har även Jönköpings-Posten skrivit om tidningens Chefs ranking av Håkan Sörman.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev