Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sörmland ska börja testa fler

Publicerad: 1 juni 2020, 12:16

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Region Sörmland ska börja testa fler grupper för covid-19- Det meddelade regionledningen vid en presskonferens under måndagen.


Från och med onsdag kommer alla som arbetar inom samhällsviktig funktion, och som har symtom, att kunna testa sig i Region Sörmland. Och nästa vecka kommer alla vuxna med symtom i Sörmland att erbjudas självtest.

För att självprovtagningen ska bli möjlig har Region Sörmland i samarbete med Folkhälsomyndigheten utvecklat en rad digitala lösningar. Dessa finns presenterade på 1177:s hemsida.

– Det finns tre olika sätt att ta del av ett testkit. Man kan besöka en av våra tre provtagningsbodar som finns vid våra tre sjukhus. Det andra sättet är att man tar hjälp av ett ombud som är friskt och besöker ett av tre utvalda apotek. Det tredje alternativet är att vår personal kommer hem till bostaden, säger Magnus Leivik (M), oppositionsråd i Region Sörmland.

Efter 48 timmar kan den provtagna se sitt svar via 1177:s hemsida.

– Om det visar sig att person är smittad kommer denne att bli uppringd av en läkare, säger Magnus Leivik.

Maria Remén, smittskyddsläkare i Region Sörmland ser den utökade testningen som ett viktigt redskap i att bekämpa smittspridningen.

-

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev