Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sörmland vill vaccinera mot livmodercancer

Publicerad: 9 Februari 2007, 13:19

Landstinget Sörmland kan bli det andra landstinget som inför allmän vaccinering mot humant papillomvirus, som orsakar livmoderhalscancer.


Landstingsdirektören i Landstinget Sörmland, Lars Andåker, har fått i uppdrag av landstingsstyrelsen att utreda möjligheterna att erbjuda unga flickor vaccin mot humant papillomvirus, det vill säga det virus som orsakar runt 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer, skriver Folket.

Tidigare har Landstinget Blekinge, som första landsting i Sverige, proklamerat att det – inom ramen för ett forskningsprojekt – kommer att erbjuda alla unga flickor samma vaccin. Men där liksom i Landstinget Sörmland är finansieringsfrågan ännu inte klar. Ett vaccin mot det aktuella viruset kostar mellan 2 500 och 3 000 kronor.

Socialstyrelsen utreder just nu om vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, men Landstinget Sörmland vill inte passivt vänta på myndighetens beslut, varför landstingsdirektören nu fått i uppdrag att utreda ”förutsättningarna” för att eventuellt kunna erbjuda vaccinet på egen hand.

Landstingsstyrelsens ordförande, Lotta Finstorp (m), hoppas att Lars Andåkers utredning ska vara klar ”inom några månader”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev