Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS Alarm ska kunna hitta nödställda med hjälp av mobilen

Publicerad: 28 april 2006, 07:32

Nödställda ringer allt oftare från mobiltelefon till SOS Alarm. I dag kan operatören på SOS Alarm inte se var den nödställde befinner sig, utan är helt beroende av att denne kan berätta om sin position. Men från och med nästa årsskifte ska det bli ändring, då kommer samtal från mobiltelefoner att kunna positioneras.


Detta blir möjligt i samband med att SOS Alarm tecknar nytt avtal med staten om nödnumret 112.

- Det är ett glädjande besked som vi nu har fått genom vårpropositionen. Vi arbetar efter en plan som innebär att vi ska kunna starta vid årsskiftet, säger Sven-Runo Bergqvist, vd i SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

I Sverige beräkns positioneringen kunna rädda 100 liv per år. Inom EU handlar det om 5 000 liv.

- Positioneringen innebär att vi snabbare kan hantera nödsituationer och skicka ut den hjälp som behövs. I dag händer det att det tar flera minuter att hitta platsen för händelsen på grund av att den som ringer inte vet sin position. På en motorväg kan det handla om att kunna ange exakt avfart. Ofta ringer många om samma olycka. Då är det viktigt att snabbt kunna konstatera att det gäller samma händelse. Det är också viktigt att snabbt kunna skilja på orter med samma namn, säger Sven-Runo Bergqvist.

Exaktheten i positioneringen varierar beroende på masternas placering och tjänsterna i nätet, från ett hundratal meter till någon kilometer. Oftast är detta fullt tillräckligt även i glesbebyggda områden eftersom behovet av hjälp där oftast finns i anslutning till vägarna. Om man är osäker om var något har hänt kan man rycka ut från två håll.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev