Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS Alarm tar över ambulansdirigering

Publicerad: 1 oktober 2013, 11:07

De fyra landstingen i Fyrklövern har slutit avtal med SOS Alarm om ambulansdirigering. Medhelp hoppas att förvaltningsrätten ska stoppa direktupphandlingen.NY VERSION


SOS Alarm kommer att ta över efter Medhelp från och med den 1 december, berättar landstingen i ett pressmeddelande.

Tjänsten har direktupphandlats och avtalet mellan SOS Alarm och Region Gotland samt landstingen i Sörmland, Västmanland och Uppsala län gäller ett och ett halvt år.

Fyrklövern och Medhelp har legat i konflikt sedan Medhelp i maj krävde mer betalt för sina tjänster. Landstingen sade nej till att omförhandla avtalet, men förlängde till sist avtalet med Medhelp till den sista november.

Dagens Medicins nyhetsbrev Sjukvårdens Affärer kunde redan för en vecka sedan berätta att Medhelp vänt sig till förvaltningsrätten sedan företaget fått uppgift om att Fyrklövern inlett diskussioner med konkurrenten SOS Alarm om en direktupphandling.

– Då visste vi inte om det fanns ett avtal tecknat eller inte, så vi gjorde en överklagan som täckte in både scenarion. Nu är ju inte inhibition aktuellt längre, utan nu väntar vi på att rätten ska ta ställning till om avtalet är tillämpligt enligt LOU eller inte, säger Geir-Erik Hyvärinen, divisionschef produktion hos Medhelp, till Dagens Medicin.

– Vi hävdar att det inte är det eftersom det handlar om ett för stort belopp. Dessutom anser vi inte att landstingens argument om tidsbrist håller eftersom vi kan förlänga det nuvarande avtalet hur länge som helst tills de är redo att ta över i egen regi.

I torsdags, den 26 september, blev det också känt att Medhelp stämt landstingen i Fyrklövern på 25 miljoner kronor för obetalda tjänster för perioden november 2011 till juni 2013. Jens Larsson, chefsjurist på Landstinget i Uppsala län, förklarade då att Fyrklöver kommer att svara med en genstämning på motsvarande belopp.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev