tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS Alarm vill bryta mot sitt avtal

Publicerad: 28 maj 2013, 05:42

SOS Alarm vill få bort en del larmsamtal från sjuksköterskorna i sommar. Stockholms läns landsting hotar med vite.


Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Dagens Nyheter berättar om ett brev som SOS Alarm har skickat till bland annat hälso- och sjukvårdsförvaltningen där företaget meddelar att en ”förändrad arbetsmetodik” ska införas under sommaren. Nödsamtalen ska tas emot av larmoperatörer som bedömer om en sjuksköterska ska ta över samtalet.

Bakgrunden är att SOS Alarm har haft svårt att anställa tillräckligt många sjuksköterskor och därför vill prioritera sjuksköterskornas tid.

Men det köper inte landstinget. I gällande avtal står att legitimerade sjuksköterskor med minst tre års erfarenhet ska svara på och prioritera alla sjukvårdssamtal som kommer in.

– Vårt korta svar är att vi förväntar oss att avtalet följs. Annars blir det tal om ekonomiskt vite från vår sida, säger Gustav Ohlén, enhetschef för landstingets avdelning ambulans/medicinsk service till Dagens Nyheter.

Åke Kjellin, affärsområdeschef för SOS Vård, tycker dock att företaget har gjort vad det kunnat för att fylla semesterluckorna i sommar. Och när rekryteringskampanjer inte har gett tillräckligt många sjuksköterskor väljer företaget alltså att låta larmoperatörer svara först.

– I det läget skulle det vara oansvarigt för oss att inte ta hand om de hjälpsökande som ringer. Alla människor måste kunna få svar. Vi kommer att ta hand om människor på ett väldigt patientsäkert och tryggt sätt, säger Åke Kjellin till tidningen.

Stockholms läns landsting är dock av en annan uppfattning och tycker inte att SOS har kunnat visa att patientsäkerheten klaras utan sjuksköterskor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev