Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS-domen överklagas

Publicerad: 7 december 2011, 13:16

Åklagaren går vidare med målet mot SOS-sjuksköterskan som åtalades för vållande till annans död. Den friande domen överklagas.


Kammaråklagare Gunnar Fjaestad har nu överklagat Stockholms tingsrätts dom i ärendet med den SOS-sjuksköterska som anklagades för att ha orsakat en 23-årig mans död i januari i år.

– I mitt överklagande vill jag understryka att sjuksköterskan har en garantställning i förhållande till de patienter som ringer till SOS Alarm, säger Gunnar Fjaestad i ett pressmeddelande.

– Enligt min uppfattning har alltså sjuksköterskan en ovillkorlig skyldighet att ge prio 1-larm när det är nödvändigt. Jag vill också i överklagan markera att en ambulans i sig hade utgjort en integrerad del av den intensivvård patienten var i behov av vid tillfället.

Tingsrätten underkände hans åtal för grovt vållande till annans död med motiveringen att det inte är bevisat att den 23-årige mannen hade överlevt även om han fått en ambulans. I domen var rätten samtidigt mycket kritisk till sjuksköterskans sätt att hantera larmsamtalen och skrev att det i sig var "straffbar oaktsamhet".

Relaterat material

”Beviskraven är för höga”

SOS-sjuksköterskan frias

Kräver fängelse för SOS-sjuksköterskan

SOS-sjuksköterskan försvarade sig i rätten

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev