Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS-sjuksköterska åtalas

Publicerad: 28 juli 2011, 13:00

Den sjuksköterska på SOS Alarm som vägrade skicka en ambulans till en 23-årig man ska åtalas för grovt vållande till annans död. Det har polisens utredning kommit fram till.


– Det här är ett mycket tragiskt fall, säger Joakim Hammar, utredare i Söderortspolisens specialbrottsgrupp till SVT:s ABC.

Söderortspolisen har nu utrett händelseförloppet morgonen den 30 januari i år då en 23-årig man i Stockholm flera gånger ringde till SOS Alarms larmcentral och begärde att få en ambulans.

Mannen hade svårt att andas och tappade medvetandet upprepade gånger under samtalen. Men sjuksköterskan tyckte inte att det lät tillräckligt allvarligt, och skickade ingen ambulans.

23-åringen avled senare under morgonen av spontant brusten mjälte.

Polisen har hållit förhör och lyssnat på det inspelade larmsamtalet och konstaterar nu att mannen aldrig fick en ambulans trots att det fanns lediga resurser.

Eftersom SOS-operatörer inte kan göra sig skyldiga till tjänstefel har åklagaren nu valt att åtala sjuksköterskan som hanterade samtalet för grovt vållande till annans död.

Enligt stämningsansökan borde operatören ha utgått från att det var en nödsituation och skickat ambulans med högsta prioritet. Att ingen hjälp skickades ledde enligt åklagaren till att mannen avled, skriver TT.

Brottet är grovt eftersom det handlar om ett "medvetet risktagande av allvarligt slag", står det i stämningsansökan.

Sjuksköterskan hade jobbat tio år i yrket och drygt ett år på SOS Alarm. Vid tre tidigare tillfällen under det året hade hjälpsökande klagat på sjuksköterskan.

Efter händelsen sades sjuksköterskan upp och polisanmäldes av 23-åringens familj.

Den åtalade 51-årige sjuksköterskan förnekar brott.

– Han har inte agerat på det sätt som åklagaren påstår. Han har alltså inte medvetet tagit en risk och därigenom vållat målsägarens död. Han har skött sitt arbete efter bästa förmåga, säger hans advokat Björn Hurtig till TT.

Enligt advokaten är det inte självklart att mannen borde ha insett hur allvarligt sjukdomstillståndet var hos den 23-årige mannen som ringde efter ambulans. Sjuksköterskan är kritisk mot hur SOS Alarm behandlat honom.

– Han har så klart reagerat med bestörtning och har mått väldigt dåligt. Dels på grund av det som påstås och dels på det sätt som han har behandlats av sin dåvarande arbetsgivare, säger Björn Hurtig till TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News