Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS-sjuksköterska ställs inför rätta

Publicerad: 14 november 2011, 09:27

Den SOS-sjuksköterska som åtalats för grovt vållande till annans död förhörs på måndagen i Stockholms tingsrätt.Dagens Medicin rapporterar direkt.


Sjuksköterskan lät i vintras bli att skicka en ambulans till en 23-årig man i Stockholm som senare avled av brusten mjälte. På måndagen inleds den tre dagar långa rättegången mot den misstänkte och han ska tämligen omgående förhöras och få berätta om vad som hände den tidiga morgon i januari i år då 23-åringen ringde och sökte hjälp.

På bandupptagningarna från samtalen hörs hur 23-åringen vädjar om att få en ambulans och upprepade gånger säger sig inte kunna andas. Sjuksköterskan svarar att han verkar kunna andas fritt och säger senare i samtal med kollegor att han tror det handlar om panikångest.

Ingen ambulans skickas och senare samma dag hittas den unge mannen död i hallen till sin lägenhet.

Åklagaren menar att den åtalade i enlighet med Medicinskt Index borde ha utgått från att den som ringde befann sig i en akut situation eftersom han beskrev svårigheter att andas, smärtor i kroppen och känslor av svimning. Den anvisade beslutsgången i Medicinskt Index hade varit att omgående ge ett prio 1-larm om ambulans.

Fem ambulanser fanns vid tillfället tillgängliga för att ta sig till den aktuella bostaden inom tolv minuter.

Dagens Medicin rapporterar via Twitter från förhöret med sjuksköterskan, följ det direkt här.

Relaterat material

Allvarliga brister hos SOS Alarm

SOS-sjuksköterska åtalas

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev