Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS-sjuksköterskan uthängd<br> av Åklagarmyndigheten

Publicerad: 1 december 2011, 13:03

SOS-sjuksköterskan som friats från vållande till annans död har hängts ut med personuppgifter på Åklagarmyndighetens hemsida.


Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion fanns både namn, personnummer och hemadress till sjuksköterskan ute på hemsidan genom att domen lades ut där. Uppgifterna låg kvar mellan onsdagskvällen och torsdagsmorgonen, då Ekots reporter uppmärksammade det.

– Det var min avsikt att domen skulle avidentifieras. Det är ett beklagligt misstag och jag tar på mig ansvaret för det, säger informationsdirektören Karin Rosander till radion.

Hela domen utan maskering av några uppgifter fanns att ladda ned från och med onsdagseftermiddagen, då den blev offentlig. Personuppgifterna skulle strykas över så att de inte gick att läsa, men så skedde inte. Länken har nu tagits bort.

Förre överåklagaren Sven-Erik Ahlhem säger till SR att Justitiekanslern borde granska misstaget.

– Man får ha i åtanke att det är dunderkritik som riktas mot den frikände sjuksköterskan i domskälen. Det innebär att det är väldigt menliga uppgifter som finns i domskälen. Från den synpunkten har det också varit särskilt angeläget att inte ha med namn och personuppgifter, säger han.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev