Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SOS-utredning JO-anmäls

Publicerad: 25 september 2012, 09:29

Den utredning som SOS Alarm gjorde efter ett uppmärksammat dödsfall innehåller felaktigheter, enligt en anmälan till JO.


Den lex Maria-anmälan som SOS Alarm gjorde efter det att en 23-åring i Stockholm avled sedan han inte fått ambulans i tid, bygger på en rad felaktigheter, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Fallet med den sjuke 23-åringen har uppmärksammats i media och SOS Alarm gjorde en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen om händelsen i april i fjol. Nu JO-anmäls SOS Alarm för brister i denna anmälan.

I JO-anmälan pekas bland annat på att lex Maria-anmälan innehåller en rad missvisande felaktigheter över händelseförloppet.

Bland annat ska den berörda sjuksköterskan inte ha fått yttra sig i den händelseanalys som SOS Alarm gjorde efter händelsen. I stället varslades han om avsked.

Anmälan sammanfattas med att det inom SOS Alarm finns brister i handläggning av avvikelseärenden samt brister i hur företaget tillgodoser personalens önskemål om förbättringar.

Den sjuksköterska som tog emot SOS-samtalet från den sjuka mannen är även föremål för rättslig prövning. Han friades av Stockholms tingsrätt, där han misstänktes för vållande till annans död.

Domen är överklagad och tas upp i Hovrätten i oktober.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News