Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sossar kritiseras för slöseri

Publicerad: 21 juli 2014, 14:32

Två moderater i Landstinget Västmanland kritiserar i en insändare till tidningen VLT hur den rödgröna majoriteten hanterat skattepengar, och skriver att de har anmält landstinget till ”Slöseriombudsmannen”.


Insändaren publicerades på Vestmanlands Läns Tidnings webbsida. I den skriver Tomas Högström (M), oppositionsråd, och Sverre Linton (M), landstingspolitiker, att den rödgröna majoriteten – och Socialdemokraterna i synnerhet – inte hanterar skattepengarna på ett tillräckligt ansvarsfullt sätt. De skriver bland annat att de har anmält landstinget till ”Slöseriombudsmannen”.

Som exempel på landstingets slöseri nämner de bland annat att en folkhögskola såldes till Skinnskattebergs kommun för en krona, i stället för till en annan aktör som erbjöd 600 000 kronor. De nämner även en händelse där ombyggnad av en del av Västerås sjukhus avbrutits, och skriver att händelsen innebar att landstinget hade kastat sju miljoner kronor i sjön.

– Pengarna för ombyggnaden är inte bortkastade. Bygget är bara stoppat tills vidare. Planeringen måste ändras med patienter och personal i åtanke, och efter det kommer bygget fortsätta, säger Barbara Conte (MP), landstingsråd för miljö- och folkhälsofrågor i Landstinget Västmanland, till Dagens Medicin.

Barbara Conte har inte själv varit närvarande vid förhandlingarna om affärerna som nämns i debattartikeln, men har blivit informerad. Hon håller inte heller med om att det var ett slöseri att sälja folkhögskolan för en krona istället för 600 000 kronor.

– Folkhögskolan är en offentlig verksamhet och det var passande att kommunen skulle ansvara för den. Att sälja folkhögskolan till kommunen och på så vis ha kvar den som en del av offentlig verksamhet, var en fråga om samhällsnytta för framtiden, inte hur mycket pengar vi skulle tjäna. Samhällsnyttan i framtiden kan bli värd pengarna, säger hon.

Dagens Medicin har sökt de socialdemokratiska landstingsråden.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev