Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sovande jourläkare fick sluta

Publicerad: 17 december 2008, 14:25

Narkosläkaren som sov med öronproppar och missade ett larm arbetar inte längre kvar på sjukhuset. Läkarens chefer tycker att händelsen är så pass allvarlig att han inte får jobba kvar.


Det missade larmet inträffade i mars och gällde en 85-årig kvinna som fått hjärtstopp. Sjuksköterskor och den läkare som hade medicinjour påbörjade genast hjärt-lungräddning på patienten som trots återupplivningsförsök avled.

När personalen gick för att undersöka varför den jourhavande narkosläkaren inte hade hörsammat larmet fann de honom sovandes med öronproppar. Händelsen anmäldes enligt lex Maria. Socialstyrelsen är kritisk mot läkarens agerande och anser att han bör tilldelas en erinran eller en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

På Landstinget i Östergötland ser man mycket allvarligt på händelsen.

– Det är osannolikt att narkosläkarens närvaro hade påverkat utgången i det här fallet, men det är ändå oacceptabelt. På grund av det som skedde valde jag därför att inte låta honom arbeta kvar på sjukhuset, säger Peter Kimme, chef för anestesi- och operationscentrum i Östergötland.

Däremot anser han inte att sjukhuset behöver se över sina rutiner.

– Jag kan inte skriva ett PM om att det inte är tillåtet att använda öronproppar när man har jour. Det tar jag för givet att alla läkare förstår. Det är på grund av de uppseendeväckande omständigheterna som jag valde att avskeda läkaren. Alla vet att man ska vara tillgänglig under jour.

Den sovande läkaren uppger att öronpropparna var för att han var lättväckt och normalt sett ändå brukar vakna vid ett larm. Att så inte skedde den natten berodde enligt läkaren på att han sovit dåligt föregående nätter.

HSAN har ännu inte beslutat i fallet.

Relaterat material

Sovande läkare missade larm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev