Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spädbarn vet vem som är snäll

Publicerad: 22 november 2007, 14:48

Redan vid sex månaders ålder har spädbarn utvecklat en sådan social förmåga att de kan avgöra vem som är vän och vem som är fiende.


Vid sex månaders ålder kan de flesta spädbarn inte ens sitta, för att inte tala om att krypa, gå eller prata.Däremot kan de bedöma någons intentioner, om en potentiell lekkamrat är snäll eller elak.

 Forskarna tror nu att denna förmåga att göra sociala avvägningar utvecklas redan de första månaderna i livet, skriver den brittiska nyhetssajten BBC News Health.

 Forskarna, som är verksamma vid Yale University i USA och som publicerar sina resultat i det senaste numret av tidskriften Nature, utförde sina experiment med hjälp av ett antal träleksaker i olika former.

 Spädbarnen satt i sina föräldrars famn samtidigt som de fick studera en människoliknande karaktär som försökte klättra upp för en liten kulle.
 I experimentet ingick även två andra dockor, en  snäll  som försökte hjälpa den första dockan upp för kullen och en  elak  som försökte trycka ner dockan från kullen.

 Efter att ha tittat på  showen  flera gånger fick barnen sedan välja att leka med antingen den hjälpsamma eller elaka dockan.

 Det visade sig att alla sex månaders spädbarn som ingick i studien valde den snälla dockan.
 Det gjorde även 14 av 16 spädbarn i åldern tio månader.

Forskarna utförde ytterligare experiment för att utesluta andra förklaringar till barnens beteende än att de har förmåga att avgöra vilken lekkamrat de föredrar, en snäll eller elak.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News