Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spädbarns viktuppgång kopplad till föräldrars utbildning

Publicerad: 30 december 2013, 12:27

Redan som spädbarn löper barn till lågutbildade föräldrar risk att lägga grunden till övervikt. Forskare efterlyser bättre kostråd till osäkra småbarnsföräldrar.


Övervikt kan grundläggas redan före ett års ålder, visar en ny studie från Karolinska institutet, som refereras av Svenska Dagbladet. Det är känt att barn med överviktiga föräldrar löper större risk att själva bli överviktiga. Men till sin förvåning upptäckte forskarna att det sambandet inte fanns när det gällde barn yngre än ett år. Istället fanns då ett samband mellan barnens viktuppgång och föräldrarnas utbildning, enligt TT.

Forskarnas huvudteori är att lågutbildade föräldrar känner sig osäkrare när barnet ska börja äta vanlig mat efter amningsperioden på cirka sex månader. Kanske är de kvar i tankesättet att bebisen ska få äta när den vill, så som den oftast fått när den diat, funderar forskarna. Detta kommer att undersökas i studier längre fram.

Redan nu kan man dock dra slutsatsen att landstingen måste stötta småbarnsföräldrar som känner osäkerhet kring maten, anser forskarna.

Hur allvarligt det är att bli överviktig när man är yngre än ett år, vet man inte, enligt Anders Forslund, läkare och specialist på barnfetma vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Man pratar ibland om en metabol programmering som gör att man har lättare att gå upp i vikt senare i livet, säger han till TT, men exakt när den inträffar vet man inte riktigt.

Att vissa bebisar blir väldigt stora av amning tycks dock inte ha något samband med senare övervikt. Tvärtom skyddar amning mot övervikt, enligt Anders Forslund.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev